Γνωστό είναι εδώ και καιρό πως η Southampton δεν ακολουθεί την γνώριμη τακτική, με έξυπνες μεταγραφικές «βόμβες» και εμπιστοσύνη στα παιδιά των ακαδημιών της. Και αυτή της η συμπεριφορά, δεν μπορεί παρά να την οδηγήσει στην πτώση.
Στην κινέζικη διάλεκτο, η λέξη gao σημαίνει λιοντάρι. Σίγουρα ο Gao Jisheng, ιδιοκτήτης της ομάδας, μόνο σα λιοντάρι δεν έχει κινηθεί, πολύ παραπάνω όμως σαν «γατάκι», μακριά από τις πολυδοκιμασμένες (και σίγουρες) συνταγές που υπήρχαν στην ομάδα. Ωστόσο το να αναφερθούμε στα λάθη που έχουν γίνει σε βάθος πενταετίας, είναι μια διαφορετική κουβέντα.
Αυτό που αξίζει να σταθούμε τη σημερινή ημέρα, είναι πως η Southampton έχει καταφέρει, μέσα σε δυο σεζόν, να κάνει δυο ξεχωριστές πορείες. Μια πρωταθλητισμού και μια υποβιβασμού. Πολλοί, από τα μέσα της περσινής περίοδο, εξυμνούσαν την ποδοσφαιρική ευφυϊα του Ralph Hasenhuttl, ενός «γερμανοθρεμμένου» Αυστριακού προπονητή, που σε μια άλλη ομάδα, ή μάλλον έχοντας την κατάλληλη στήριξη, θα μπορούσε να πετύχει εξαιρετικά πράγματα. Ωστόσο τώρα από τον Αυστριακό κόουτς βγαίνουν οι αλήθειες που πολλοί έσπευδαν να «μακιγιάρουν».
Το ρόστερ της ομάδας δεν είναι κι από τα καλύτερα της κατηγορίας. Αναμφισβήτητα, ξεχωρίζει ποιοτικά ο Danny Ings, που διανύει μια δεύτερη ποδοσφαιρική νιότη στη Southampton. Από εκεί και πέρα, υπάρχει ο τίμιος στρατιώτης, και αρχηγός, James Ward-Prowse, o Walker-Peters που προστίθεται στη λίστα των εξαίρετων δεξιών μπακ που διαθέτει η εθνική Αγγλίας. Παραπέρα, το ρόστερ είναι «γυμνό», αν και υπάρχουν γενικά καλοί ποδοσφαιριστές. Απόντος του Walker-Peters, μόνο από μένα δε ζητήθηκε να παίξω δεξιός μπακ. Το δε άλλο άκρο της άμυνας, καλύπτεται από τον Ryan Bertrand, που περισσότερο θυμίζει μοντέλο εσωρούχων, παρά ποδοσφαιριστή. Έχει κι αυτό το σουλούπι που είναι λες και καμπουριάζει, σου δίνει την αίσθηση πως σε κάνα σπριντ θα φύγει με τα μούτρα κάτω και θα συρθεί για δυο μέτρα!
Κι οι μεταγραφές που έγιναν, έδιναν μια αίσθηση προχειρότητας. Ο Kyle Walker-Peters ήρθε όντας πρώτα «δοκιμασμένος». Και ο Diallo δεν φαίνεται κακός, αν κι ακόμα χρειάζεται χρόνο. Η μεταγραφή του Salisu προκάλεσε τεράστια γκρίνια. Μετά από έξι μήνες, λόγω ενός αδιευκρίνιστου τραυματισμού, έκανε την εμφάνισή του, δείχνοντας αρκετά δυναμικός. Δεν έχουμε βέβαια ικανοποιητικό δείγμα για να εκλάβουμε ασφαλή συμπεράσματα. Τα κενά μεσοεπιθετικά καλύφθηκαν με δυο δανεικούς παίκτες, τους Walcott και Minamino, οι οποίοι ήρθαν όντας ρίσκα και δίχως να αποτελούν σίγουρα τις λύσεις με τις οποίες θα κοιμηθεί λίγο πιο ελαφριά ο Hasenhuttl. Μέχρι στιγμής δεν είναι κακοί, αλλά οι τραυματισμοί του ενός και η μη προσαρμογή του ενός στην Premier League, είναι σημαντικοί. Ακόμα και οι νεαροί που βγαίνουν απ’ τα σπλάχνα της ομάδας τα τελευταία χρόνια, πια, δεν έχουν το κάτι παραπάνω.
Κι αυτό μονάχα ένα παράδειγμα είναι από τα κενά που έχει η ομάδα. Σχεδόν από την αρχή της σεζόν, ο Hasenhuttl κοιτά στον πάγκο, και τι έχει; Συνήθως έναν έμπειρο τερματοφύλακα, τον Forster, και ΑΝ ξεκουράζει κάποιον βασικό. Αλλιώς, έξι-επτά παιδιά από τις ακαδημίες της ομάδας, μη δοκιμασμένα σε συνθήκες Premier League, και δίχως εμπειρίες. Δηλαδή, οι άλλες ομάδες χαζές είναι που στέλνουν παίκτες δανεικούς στην Championship; Απ’ έξω απ’ έξω, έδειχνε και ο Hasenhuttl τη δυσαρέσκειά του. Σε πολλά παιχνίδια, πρώτη ή και μοναδική αλλαγή, ο Shane Long. Ο οποίος σε δέκα παιχνίδια και πριν φύγει, με το ζόρι έκανε μια τελική, λες κι έπαιζε ομάδα της Conference με ομάδα της Premier. Αν και τώρα που το σκέφτομαι, ακόμα κι η Tottenham που αντιμετώπισε μια ερασιτεχνική ομάδα πριν μερικούς μήνες, δέχθηκε κάποιες απειλές στη δική της άμυνα. Τέλος πάντων.
Κάπως έτσι, λίγο οι τραυματισμοί, λίγο η ομάδα που δεν μπορούσε να παίξει στους ίδιους υψηλούς ρυθμούς, ε και ο Hasenhuttl άρχισε να βλέπει το κεφάλι του να «φουσκώνει». Να βάλει λεφτά απ’ την τσέπη του για μεταγραφές; Πόσο να ξεσκονίσει τα παλαιότερα αγωνιστικά του πλάνα; Απ’ αυτά της Ingolstad στη δεύτερη κατηγορία της Γερμανίας, θα χρειαστεί να ξεσκονίσει και τα πλάνα που είχε στην Unterhaching προ δεκαπενταετίας, στα εφηβικά της Γερμανίας. Πως να καταφέρει να κρατήσει παίκτες, όπως τον Ings του οποίου το συμβόλαιο τελειώνει το 2022, δίχως να βλέπουν στην ομάδα προοπτική;
Σε πολλούς έκανε εντύπωση το γεγονός πως, από την πορεία πρωταθλητισμού, η Southampton κατέληξε να διασύρεται μια ακόμα φορά με εννέα τέρματα. Καμία έκπληξη. Είναι αποτέλεσμα της δουλειάς που γίνεται στον οργανισμό. Μπορεί ο Hasenhuttl, και καμιά 13αδα παίκτες να έκαναν για ένα χρονικό διάστημα τη δουλειά τους αξιοπρεπώς, όμως υπάρχουν κι άλλοι τόσοι τομείς στην ομάδα που όχι απλά νοσούν, αλλά θέλουν μεταμόσχευση. Κι αν το αγωνιστικό έχει τα πάνω του και τα «πολύ» κάτω του, το διοικητικό κομμάτι είναι λες και απέχει απ’ όλα.
Η διοίκηση, ο Gao Jisheng, όλοι τους θέλουν μια μεταμόσχευση. Και όχι κυριολεκτικά, να ‘ναι καλά να έχουν πλήρεις ημέρες οι άνθρωποι. Αλλά για να ‘ναι πλήρεις, θα τους έκανε καλό και να ασχολούνται με πράγματα που αγαπούν, που τους φέρνουν πίσω θετικά συναισθήματα. Οι «Άγιοι», κάπου στην πορεία, έχασαν τη Βίβλο τους. Υπήρχε ένα επιτυχημένο «μοντέλο», το οποίο εξασφάλιζε το μέλλον της ομάδας, οικονομικά αλλά και αγωνιστικά. Το κακό είναι, πως δεν έψαξαν ακόμα να βρουν αυτή τη Βίβλο. Το καλό είναι, πως ποτέ δεν είναι αργά. Μετά την πτώση, πάντως, πάντα έρχεται η άνοδος. Και η ποδοσφαιρική ζωή, ειδικά, είναι γεμάτη κύκλους.
Δε νομίζω πως οι, υγιείς ποδοσφαιρικά άνθρωποι, θα θεωρούσαν λογική την απομάκρυνση του Ralph Hasenhuttl, ενός προπονητή που έχει δείξει το δέσιμό του με την ομάδα. Ίσως όμως μια τέτοια κίνηση, να αποτελέσει το «restart», μέσω του οποίου η Southampton θα καταφέρει να βρεθεί ξανά σε πλεονεκτική θέση. Κι ίσως αυτή η πτώση να είναι ακόμα κι ένας υποβιβασμός. Δίχως να αλλάξει κάτι σημαντικά, αμφιβάλλω αν οι «Άγιοι» θα μακροημερεύσουν στην πρώτη κατηγορία. Βέβαια, όπως είπαμε παραπάνω, το πρόβλημα δεν είναι στην τεχνική ηγεσία, αλλά στη διοικητική. Βλέπετε, κάποιες φορές οι Ασιατικές κι οι Αμερικανικές επενδύσεις στο χώρο του ποδοσφαίρου, δεν έχουν τα καλύτερα αποτελέσματα. Κι η Southampton αποτελεί ένα από τα χαρακτηριστικότερα παραδείγματα αυτού. Ειδικά όταν μιλάμε για ανθρώπους απ’ την Κίνα που, χωρίς παρεξήγηση αλλά, δεν έχουν ποδοσφαιρική παιδεία.
Υ.Γ. 1. Δε λέει και πολλά μια νίκη με τη Sheffield United. Ομάδα της Championship, θα αναλύσουμε σε άλλο κείμενο τα λάθη στα οποία υπέκυψε.
Υ.Γ. 2. Κρατήστε το όνομα του 21χρονου Nathan Tella. Ο μοναδικός νεαρός με προοπτικές εξέλιξης στο ρόστερ των «Αγίων», με χαρακτηριστικά κλασσικού εξτρέμ της σύγχρονης εποχής.