Ο εμπνευστής της παγκόσμιας καμπάνιας «A Ball for All» μιλάει στους ΕΥΑΠ για την προσπάθεια που ξεκίνησε, μερικά χρόνια πριν, με αφορμή την συνάντηση του με τον 3χρονο Λέανδρο.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, υπάρχουν σε όλο τον κόσμο 285 εκατομμύρια άνθρωποι με προβλήματα όρασης και οι 39 εκατομμύρια εξ αυτών είναι τυφλοί. Ανάμεσα σε αυτούς βρίσκονται φυσικά πολλοί ποδοσφαιρόφιλοι, οι οποίοι απολαμβάνουν το άθλημα, κάποιοι μόνο ως ακροατές, μιας και παρακολουθούν το παιχνίδι μέσω της περιγραφής, και κάποιοι και ως ποδοσφαιριστές. Συγκεκριμένα το
ποδόσφαιρο τυφλών έγινε επίσημο άθλημα της «International Blind Sports Federation» το 1996 και από τους θερινούς παραολυμπιακούς αγώνες της Αθήνας, το 2004, είναι ένα από τα δημοφιλέστερα παραολυμπιακά αθλήματα.
Τι συμβαίνει όμως με τα τυφλά παιδιά που δεν μπορούν, μέχρι κάποια ηλικία, για λόγους ασφαλείας, να απολαύσουν το ποδόσφαιρο και στην πράξη και περιορίζονται με το να είναι μόνο ακροατές; Την λύση σε αυτό το πρόβλημα αποφάσισε να δώσει ένας Έλληνας εκπαιδευτής σκάκι, ο Ηλίας Μάστορας, ο οποίος με αφορμή μια συνάντηση την οποία περιγράφει στη συνέντευξη, έφτιαξε μια μικρότερη και ελαφρύτερη μπάλα με εσωτερικούς μηχανισμούς που προστατεύουν τα παιδιά από τραυματισμούς και την στέλνει δωρεάν, μέσω της παγκόσμιας καμπάνιας «A Ball for All» σε παιδιά από όλο τον κόσμο.
Γ: Πολύς κόσμος γνωρίζει για την καμπάνια «A Ball for All», κάποιοι όμως ίσως να μην γνωρίζουν ότι αυτή η προσπάθεια ξεκίνησε μέσα από το Youthorama. Τι είναι όμως το Youthorama και ποιοι οι στόχοι του;
H: Το Όραμα Νέων Youthorama είναι ένα σωματείο που ιδρύθηκε το 2003 και εδρεύει στο Δήμο Πυλαίας Χορτιάτης. Βασική δραστηριότητα είναι η ανάπτυξη δράσεων γύρω από τον νέο και το παιδί, σε τοπικό αλλά και διεθνές επίπεδο.
Η παγκόσμια καμπάνια είναι το νέο μας «παιδί», που αγαπήθηκε αμέσως από όλα τα μέλη και τους νέους εθελοντές.
Γ: Τι σας ενέπνευσε να ασχοληθείτε με τους τυφλούς και κατ’ επέκταση το ποδόσφαιρο τυφλών;
H: Η πρώτη μου επαφή με τον χώρο της οπτικής αναπηρίας ήταν ως προπονητής σκάκι στη Σχολή Τυφλών Θεσσαλονίκης. Το ποδόσφαιρο τυφλών δημιουργήθηκε αργότερα το 1996 με τους πρώτους επίσημους αγώνες σε Ελλάδα και παγκόσμια το 1997.
Το «ταξίδι» στα «64 τετράγωνα» ολοκληρώθηκε με τις 3 πρώτες θέσεις της ομάδας το 2001 και ένα άλλο μαγικό ταξίδι σε ένα δυναμικό άθλημα ξεκινούσε.
Γ: Πότε γεννήθηκε η ιδέα του «A Ball for All» και ποια ανάγκη έρχεται να καλύψει;
H: Η μπάλα ποδοσφαίρου τυφλών ζυγίζει πάνω από μισό κιλό ενώ η αντίστοιχη επίσημη μπάλα του άλλου ομαδικού παραολυμπιακού αθλήματος, goalball, είναι ακόμη πιο βαριά.
Για το λόγο αυτό συνήθως τα παιδιά με οπτική αναπηρία έπαιρναν μέρος στις αθλητικές ομάδες των αντίστοιχων αθλημάτων σε μεγαλύτερη ηλικία. Το 2016 είχα γράψει ένα σκακιστικό παραμύθι, είχε τυπωθεί σε γραφή Braille αλλά η Σχολή Τυφλών επιθυμούσε να γίνει και σε θεατρική αφήγηση για τα παιδιά μικρότερης ηλικίας.
Τότε ήταν που ήρθα σε επαφή με έναν 3χρονο εθελοντή, τον Λέανδρο, ένα γλυκύτατο αγόρι που είπε ένα γρίφο του παραμυθιού. Για να τον ευχαριστήσω, του χάρισα τη μπάλα του ποδοσφαίρου τυφλών ενηλίκων και συνειδητοποίησα ότι δε θα μπορούσε να παίξει με τις αδερφές του στο σπίτι με ασφάλεια.
Γεννήθηκε λοιπόν η ιδέα να δημιουργήσω τη μοναδική μπάλα και πόσο πιο μαγικό, η μπάλα να χαρίζεται αντί να πωλείται. Γενικά τα εργαλεία συμπερίληψης έχουν υψηλό κόστος και είναι δύσκολη η απόκτησή τους.
Γ: Το «A Ball for All» χαρίζει μπάλες σε παιδιά από όλο τον κόσμο. Πώς έρχεστε σε επαφή με τις οικογένειες των παιδιών στις οποίες στέλνετε μπάλες;
H: Ως παγκόσμιος υπεύθυνος Διαιτησίας ποδοσφαίρου τυφλών 2013-2017, ήταν εύκολο να βρω τους κατάλληλους ανθρώπους στις χώρες όπου αναπτύσσεται το παραολυμπιακό άθλημα του ποδοσφαίρου τυφλών. Για τις υπόλοιπες χώρες, ενεργοποιούμε τα δίκτυα όπου δραστηριοποιούνται παιδιά και νέοι με οπτική αναπηρία όπως Παραολυμπιακές Επιτροπές, Συνδέσμους Τυφλών, Σχολεία Τυφλών αλλά και οργανώσεις νέων.
Γ: Εκτός από παιδιά όμως, χαρίζετε μπάλες και σε σχολεία. Αυτό αφορά μόνο ελληνικά σχολεία ή και σχολεία του εξωτερικού;
H: Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από το να δημιουργείς τις συνθήκες έτσι ώστε να παίζουν όλα τα παιδιά μαζί. Όταν χαρίζουμε τη μπάλα σε ένα παιδί με οπτική αναπηρία, βοηθάμε την προσωπική τους ανάπτυξη. Όταν μοιράζουμε δωρεάν σε σχολεία όπου φοιτούν και παιδιά με οπτική αναπηρία, συντελούμε στη συμπερίληψη και την εξασφάλιση του δικαιώματος στην ισότιμη εκπαίδευση και την πρόσβαση στο παιχνίδι για όλους.
Χαρτογραφήσαμε τα σχολεία όπου φοιτούν και παιδιά με οπτική αναπηρία μοιράζοντας 720 εκπαιδευτικά πακέτα σε όλη τη χώρα. Η ανάγκη όμως είναι παγκόσμια και στέλνουμε όπου μας ζητηθεί, σε όλο τον κόσμο.
Γ:Μιλώντας για σχολεία, το Υπουργείο Παιδείας έχει εγκρίνει ένα εκπαιδευτικό σας πρόγραμμα για την ενσυναίσθηση και ένταξη. Πείτε μας λίγα λόγια για το πρόγραμμα αυτό.
H: Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Μία μπάλα για όλους – Λευκές Σημαίες» είναι εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας για όλα τα σχολεία της χώρας, γενικά και ειδικά και σε όλες τις βαθμίδες. Ο μεγαλύτερος όγκος των σχολείων όπου δε φοιτούν παιδιά με οπτική αναπηρία επιθυμούν να λάβουν μέρος στο πρόγραμμα με στόχο την ενσυναίσθηση, να μπουν στα «αθλητικά παπούτσια» των παιδιών με οπτική αναπηρία.
Γ: Το 2018 το UEFA Foundation for Children βοήθησε το «A Ball for All» χρηματοδοτώντας τις αποστολές για 500 μπάλες σε όλο τον κόσμο. Πώς προέκυψε η συνεργασία αυτή;
H: Κύρια πηγή συγχρηματοδότησης είναι η υποβολή προτάσεων σε Ιδρύματα και Προγράμματα. Το ίδρυμα της UEFA έχει στο επίκεντρο το παιδί και από την πρώτη χρονιά αγκάλιασε την παγκόσμια καμπάνια. Η ποιοτική αξιολόγηση ολοκληρώθηκε και πριν λίγες ημέρες ανακοινώθηκε επίσημα η συνέχιση της συνεργασίας για την επόμενη χρονιά. Μία ενέργεια που μας χαροποιεί διπλά, επιβραβεύει το έργο μας και μας βοηθάει να φτάσουμε σε όλες τις χώρες του κόσμου.
Γ: Εκτός από την UEFA, υπάρχουν και ποδοσφαιρικές ομάδες που σας υποστηρίζουν στην προσπάθεια αυτή; Αν ναι, ποιες είναι αυτές;
H: Είναι τιμή μας να αγκαλιάζεται η παγκόσμια καμπάνια από τις ποδοσφαιρικές ομάδες, πόσο μάλιστα από την πρωταθλήτρια και πιο οργανωμένη ομάδα στην Ελλάδα και από τις κορυφαίες στην Ευρώπη, τον Ολυμπιακό.
Το δίκτυο των ακαδημιών στις 4 ηπείρους αγκάλιασε τις δράσεις μας και ένα ευρύ πλέγμα δραστηριοτήτων θα ανακοινωθεί την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων Με Αναπηρίες, 3/12 ώστε να γίνει το κοινό μας όραμα πραγματικότητα: Να κουδουνίσει η μπάλα σε κάθε σπίτι και σε κάθε σχολείο όπου φοιτά παιδί με οπτική αναπηρία.
Γ: Ποια είναι η πιο μακρινή χώρα στην οποία έχει στείλει μπάλα το «A Ball for All»;
H: Η αλήθεια είναι ότι ζηλεύουμε για τον αριθμό των χωρών που έχει φτάσει η μπάλα στις 5 ηπείρους. Σίγουρα, η δική μου συντροφιά στη Χιλή όπου μοιράσαμε σε όλες τις ομάδες ποδοσφαίρου τυφλών κατά τη διάρκεια των Παναμερικανικών Αγώνων 2017 ήταν μια ξεχωριστή στιγμή. Αντίθετα, στις Νήσους του Σολομώντα της Ωκεανίας ταξίδεψε μόνη της αλλά αγαπήθηκε από την Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία και έχουμε πολλές ωραίες ιστορίες να μοιραστούμε από την κάθε χώρα.
Γ: Πώς μπορεί κάποιος να συνεισφέρει στη προσπάθεια αυτή;
H: Χαιρόμαστε ιδιαίτερα όταν κοινοποιείτε τα προωθητικά μας videos καθώς το μήνυμα είναι πιο σημαντικό από την οικονομική συνεισφορά. Προσπαθούμε να εξασφαλίσουμε συγχρηματοδότηση μέσα από εγκεκριμένα προγράμματα χωρίς την προσωπική οικονομική συνεισφορά. Το δίκτυο ακαδημιών του Ολυμπιακού θα ανακοινώσει την ερχόμενη εβδομάδα τον τρόπο στήριξης της παγκόσμιας καμπάνιας και θα χαρούμε οι αναγνώστες και αναγνώστριες να είναι δίπλα μας.
Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον κύριο Ηλία Μάστορα, πρωτίστως για την προσπάθεια αυτή αλλά και για τον χρόνο του.
Βρείτε το Youthorama εδώ: https://www.youthorama.gr/
Συντάκτης: Γιώργος Δρακόπουλος