Μετά από 50 χρόνια ζωής, η Νιου Σάλαμις των Κυπρίων του Λονδίνου στο υψηλότερο σημείο της αγωνιστικής της πορείας, αναγκάστηκε να διαλυθεί.
Μέσα στην σεζόν 2023-24, 124 ποδοσφαιρικοί σύλλογοι και ακαδημίες ζήτησαν παύση λειτουργίας στην Αγγλία. Ομάδες όπως ο Άγιος Παντελεήμονας, η Ιστ Θάροκ και η Νόριτς Γιουνάιτεντ, μεταξύ άλλων, είχαν ενημερώσεις τους φίλους τους, και όχι μόνο, πως μετά το τέλος αυτής της σεζόν, τα ποδοσφαιρικά τους τμήματα θα διαλυθούν. Δυστυχώς δεν ήταν μόνο αυτές, αφού αρκετές ακόμα ανακοίνωσαν πως βρίσκονται στο χείλος του γκρεμού και δεν είναι σε θέση να ξέρουν αν θα καταφέρουν να συνεχίσουν και την επόμενη χρονιά. Πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό της Κινγκστόνιαν, η οποία τα τελευταία χρόνια παλεύει κόντρα σε κάθε δυσκολία, έχει χάσει κάθε περιουσιαστικό στοιχείο και περιμένει πια την… Τσέλσι για να σωθεί. Κι αν η Κινγκστόνιαν ακόμα ελπίζει, η Νιου Σάλαμις, ή Νέα Σαλαμίνα αν θέλετε, δεν τα κατάφερε και, όπως παραδέχθηκε επίσημα ήδη από τον Μάρτιο, πια δεν υπάρχει.
Ο σύλλογος που ιδρύθηκε το 1971 στο Λονδίνο από οπαδούς της Νέας Σαλαμίνας Αμμοχωστού, που αγωνίζεται μέχρι σήμερα στην πρώτη κατηγορία του κυπριακού ποδοσφαίρου, είχε επιδείξει τα προηγούμενα χρόνια σπουδαία προοπτική, φτάνοντας μάλιστα να ονειρεύεται την παρουσία της μέχρι και στο τελευταίο «σκαλοπάτι» πριν το επαγγελματικό επίπεδο, την Κόνφερενς. Ξεκίνησε να αγωνίζεται σε ένα εκ των διασημότερων ερασιτεχνικών πρωταθλημάτων της Αγγλίας, στην KOPA League, όπου διεξάγεται στα προάστια της αγγλικής πρωτεύουσας και συμμετέχουν ομάδες της ελληνικής και κυπριακής διασποράς, όντας μία εκ των ιδρυτριών δίπλα σε ομάδες όπως η Ομόνοια Λονδίνου, ο Παναθηναϊκός Λονδίνου και ο αγγλικός ΑΠΟΕΛ!
Η Νιου Σάλαμις, όπως θα την αποκαλούμε από εδώ και πέρα, δεν πρωταγωνίστησε εξαρχής, έχοντας μόλις δύο πρωταθλήματα στα 30 πρώτα χρόνια της ζωής της. Από το 2000 κι έπειτα όμως απογειώθηκε και πρόσθεσε ακόμα δέκα τίτλους στο παλμαρέ της, πριν σκεφτεί σοβαρά να εισέλθει στους επίσημους κόλπους του αγγλικού ποδοσφαίρου και την «βάση» της πυραμίδας. Αν και οι δυσκολίες ήταν πολλές, μετά από δύο σερί παρουσίες στον τελικό του FA Sunday Cup τη διετία 2015-17, το μεγάλο βήμα ήταν μονόδρομος.
Η σεζόν 2018/19 ήταν αυτή που θα «καλωσόριζε» τους «Ερυθρόλευκους» στο οργανωμένο ποδοσφαιρικό σύστημα, με την αρχή να γίνεται στην Πρώτη Κατηγορία της Κομητείας του Χέρτφορντσαιρ (11η τη τάξει κατηγορία), στην οποία και κατέκτησε με χαρακτηριστική ευκολία την άνοδο. Το ίδιο εύκολο έργο έμοιαζε να έχει και τη νέα χρονιά, όμως ένας αστάθμητος παράγοντας ήρθε να κάνει την εμφάνισή του και να αποτελέσει προσωρινή τροχοπέδη στην πορεία του συλλόγου. Η πανδημία του COVID-19 έβαλε πρόωρο τέλος στην αγωνιστική δράση και στα όνειρα για έναν δεύτερο σερί προβιβασμό, αφού την στιγμή της απόφασης ακύρωσης του πρωταθλήματος η Νιου Σάλαμις βρισκόταν στην κορυφή της βαθμολογίας, μαζί με τον Άγιο Παντελεήμονα!
Η ομάδα έκανε υπομονή, έπαιξε τα οκτώ μάταια παιχνίδια της νέας σεζόν και όταν η ομοσπονδία τερμάτισε και πάλι το πρωτάθλημα, της έδωσε αυτήν τη φορά την άνοδο, αφού οι ομάδες με την καλύτερη συνολική βαθμολογία αυτές τις δύο λειψές χρονιές θα προβιβάζοταν – μαζί της ο Άγιος Παντελεήμονας και η Μίλτον Κέινς Άιρις. Μέσα σε μία μόλις τριετία ο σύλλογος βρέθηκε στην ένατη τη τάξει κατηγορία, όμως και πάλι ο ανταγωνισμός δεν ήταν αρκετός για τις ικανότητες του ρόστερ. Σε 38 αγωνιστικές οι παίκτες των «Ερυθρόλευκων» σκόραραν 123 (!) φορές, δέχθηκαν μόνο 36 τέρματα και μοιραία μέτρησαν έναν ακόμη προβιβασμό, ένα βήμα πια πριν τους ομίλους της Κόνφερενς.
Σε αυτό το κρίσιμο μονοπάτι, ούτε αρκετά κοντά, αλλά ούτε και μακρυά από τις επαγγελματικές κατηγορίες, ήταν φανερό πως η Νιου Σάλαμις άλλαζε επίπεδο. Οι απαιτήσεις ανέβηκαν κατακόρυφα, όπως φυσικά και τα λειτουργικά κόστη, αφού η ομάδα δεν θα έπαιζε πια στη… γειτονιά της, αλλά θα αναγκαζόταν να επισκεφτεί ποδοσφαιρικές πόλεις με ιστορία και σαφώς περισσότερη εμπειρία για να κοντραριστεί με την ανερχόμενη Χάσταγκ Γιουνάιτεντ, την ΑΦΚ Σάντμπερι με τις τρεις συνεχόμενες παρουσίες στον τελικό του FA Vase και την ιστορική Λόουστοφτ με έτος ίδρυσης το 1887!
Παρ’ όλα αυτά η Νιου Σάλαμις δεν «μάσησε», όχι μόνο δεν έθεσε υπό αμφισβήτηση την παρουσία της στο πρωτάθλημα, αλλά τερμάτισε και σε μια πολύ αξιόλογη 9η θέση, γεμίζοντας με αισιοδοξία το ελληνο-κυπριακό κοινό που είχε αρχίσει να την ακολουθεί φανατικά. Άπαντες ήταν κάτι παραπάνω από ικανοποιημένοι, όμως αυτό δεν σήμαινε πως όλα τα προβλήματα ήταν λυμένα. Η ομάδα χωρίς την οικονομική «ένεση» ενός ακόμα προβιβασμού δυσκολευόταν από την αρχή της σεζόν να ανταπεξέλθει, επιλέγοντας μετά από ώριμη σκέψη, να παύσει τη λειτουργία του ανδρικού τμήματος στο τέλος της σεζόν και να διατηρήσει στον αντίποδα μόνο τις ακαδημίες της. Δεν είναι τυχαίο μάλιστα πως μόνο στον όμιλό της άλλοι δύο σύλλογοι «βάρεσαν κανόνι» φέτος – ο λόγος για την Ιστ Θάροκ και τη Στόουμάρκετ, που όμως σε αντίθεση με τους «Ερυθρόλευκους» υποβιβάστηκαν και βαθμολογικά.
Club Statement pic.twitter.com/0yQ4Wv7WXh
— New Salamis FC (@NewSalamisFCUK) April 23, 2024
Από εδώ και στο εξής το Κόουλς Παρκ, η έδρα που μοιραζόταν με τη Χάρινγκεϊ Μπόρο, θα είναι μόνο πράσινο. Η Νιου Σάλαμις, ένας σύλλογος που οραματίστηκαν πριν μισό αιώνα κάποιοι Κύπριοι μετανάστες ποδοσφαιρόφιλοι, «έσβησε» στο ψηλότερο σημείο του, όχι γιατί μετά από χρόνια μάταιης προσπάθειας δεν είχε πια λόγο ύπαρξης, αλλά επειδή τα κατάφερε και πήρε τρεις ανόδους σε πέντε -αγωνιστικά- χρόνια, χωρίς η ανταμοιβή από τις οργανώτριες αρχές να είναι ανάλογη. Ίσως τελικά τα παραμύθια στις μέρες μας είναι καταδικασμένα να κρατούν λίγο. Όμως τα όμορφα παραμύθια, όμορφα τελειώνουν…