Μετά από μακρά θητεία στο αγγλικό ποδόσφαιρο, ο Νουά Ντικό βρέθηκε το καλοκαίρι στην Κρήτη και τον ΟΦΗ, με σκοπό να επιστρέψει σε αξιόλογο αγωνιστικό επίπεδο.
Ο επιθετικός με καταγωγή από το Μάλι γεννήθηκε, όπως πολλοί ακόμα Αφρικανοί, στη Γαλλία και ξεκίνησε την καριέρα του από το Στρασβούργο. Στη δεύτερη ομάδα των Αλσατών ξεχώρισε και στα 18 του κατάφερε να υπογράψει το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο. Η προαγωγή του στην πρώτη ομάδα δεν στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, καθώς θέματα τραυματισμών που αντιμετώπισε τον περιόρισαν σε μόλις τρεις επίσημες συμμετοχές.
Η γαλλική ομάδα, παρά την καλή της πορεία στη δεύτερη κατηγορία, αποδέσμευσε τον «ελπιδοφόρο» επιθετικό, αντιμετωπίζοντας αρκετά οικονομικά προβλήματα. Ο ίδιος ο Ντικό πάντως, δεν πτοήθηκε. Βρέθηκε στην Αγγλία και μετά από δοκιμή, υπέγραψε στην Γουίγκαν, στην τελευταία της χρονιά στην Πρέμιερ Λιγκ. Σαφώς, δεν υπολογιζόταν ως βασικός για την πρώτη ομάδα και το ήξερε και ο ίδιος. Το ντεμπούτο του ήρθε σε έναν αγώνα για το EFL Cup με την Κρίσταλ Πάλας, ως ολιγόλεπτη αλλαγή. Ήταν και η μοναδική του συμμετοχή, πριν το δανεισμό του.
Με στόχο να πάρει πιο «ουσιαστικό» χρόνο συμμετοχής, αφού έπαιζε στη δεύτερη ομάδα των «Λάτικς», βρέθηκε για το δεύτερο εξάμηνο της σεζόν στην Μπλάκπουλ. Οι «Παραθαλάσσιοι» είχαν σαν στόχο την άνοδο και ο επιθετικός από το Μάλι, φρόντισε να εκμεταλλευτεί την παρουσία του εκεί με τον καλύτερο τρόπο. Παρότι η παρουσία του δεν ήταν σταθερή στην ενδεκάδα, κατάφερε να σκοράρει τέσσερις φορές και να βοηθήσει με τον τρόπο του την ομάδα, η οποία έχασε στον τελικό των πλέι οφ ανόδου από την Γουέστ Χαμ. Ο ίδιος, μόνο χαμένος δεν είχε βγει, έχοντας δώσει για πρώτη φορά στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο ένα θετικό δείγμα των ικανοτήτων του.
Με τη Γουίγκαν να μην εμπιστεύεται ακόμα τον ταχύ επιθετικό, ο δανεισμός ήταν ξανά η μοναδική διέξοδος. Αρχικά, βρέθηκε για ένα ακόμα εξάμηνο στην Μπλάκπουλ. Παρότι ερχόταν κυρίως από τον πάγκο, πρόλαβε στο πρώτο μισό της σεζόν να σκοράρει έξι φορές, προτού ο δανεισμός του ακυρωθεί. Δόθηκε εκ νέου δανεικός για το υπόλοιπο της σεζόν στη Γουλβς, την οποία και δεν κατάφερε να βοηθήσει ουσιαστικά, αφού υποβιβάσθηκε προς τη League One. Η αμέσως επόμενη χρονιά, ήταν ξανά επεισοδιακή.
Ο Ντικό βρέθηκε κανονικά στην πρώτη ομάδα της Γουίγκαν, η οποία ως κυπελλούχος θα αγωνιζόταν και στο Γιουρόπα Λιγκ. Το περίεργο της κατάστασης, όμως, είναι πως η ομάδα είχε υποβιβασθεί κιόλας. Παρότι ο ίδιος παρέμεινε, κάποια ουσιαστική ευκαιρία δεν πήρε, ευρισκόμενος πάντοτε μεταξύ πάγκου και εξέδρας. Τον Νοέμβριο εκείνης της σεζόν, βρίσκεται για ένα σύντομο χρονικό διάστημα (πέντε αγώνων) στη Ρόδεραμ της League One. Σκόραρε πέντε φορές κι έβγαλε άλλες δυο τελικές πάσες. Οι εμφανίσεις του αυτές, αποτέλεσαν και το «εισιτήριο» για μια νέα, ουσιαστική ευκαιρία στο αγγλικό ποδόσφαιρο. Αυτή των «Λύκων» του Γουλβερχάμπτον.
Όντας στην τρίτη τη τάξει διοργάνωση της Αγγλίας, η Γουλβς επιθυμούσε να επιστρέψει άμεσα στα ανώτερα στρώματα. Κάπως έτσι λοιπόν, και με αφορμή και τις εμφανίσεις με τη Ρόδεραμ, έδωσε εκ νέου ευκαιρία στον 22χρονο από το Μάλι να «λάμψει», τον Γενάρη του 2014, πληρώνοντας κιόλας σχεδόν 300 χιλιάδες λίρες. Ο ίδιος, μόνο αχαριστία δεν έδειξε για αυτήν την ευκαιρία και έβγαλε από νωρίς τα λεφτά του. Σε 19 αγώνες κατάφερε να σκοράρει 13 φορές, με τη συμβολή του να είναι ιδιαίτερα ουσιώδης, στην επιστροφή της ομάδας στην Τσάμπιονσιπ. Οι εμφανίσεις του εκείνη τη χρονιά, ώθησαν τον Χένρικ Κάσπερτσζακ στο να τον χρήσει για πρώτη φορά διεθνή με τους «Αετούς» του Μάλι.
Στην Τσάμπιονσιπ, συνέχισε με τον ίδιο ρυθμό. Παρότι η ομάδα του δεν πέτυχε το στόχο της εισόδου στα πλέι οφ ανόδου, τερματίζοντας έβδομη σε ισοβαθμία με την Ίπσουιτς, ο Ντικό βρήκε δίχτυα σε 15 περιπτώσεις και «σέρβιρε» σε συμπαίκτες του άλλες επτά φορές. Μάλιστα, «παπάδες» έκανε με έναν έτερο συμπατριώτη του, τον Μπακαρί Σακό, ο οποίος επίσης βρίσκεται φέτος στην Ελλάδα για λογαριασμό του Λεβαδειακού.
Κάντε ένα Like στη σελίδα μας στο Facebook αν δεν το έχετε ήδη κάνει!
Η ατυχία όμως, του «χτύπησε» την πόρτα. Στις αρχές της επόμενης σεζόν, κι αφού έχει υπογράψει ένα «ηγεμονικό» συμβόλαιο κι αφού λάβει τη φανέλα με το νούμερο «9», τραυματίζεται σοβαρά. Εξετάζεται κι έχει υποστεί ρήξη χιαστού, κάτι που τον αναγκάζει να χάσει το υπόλοιπο της χρονιάς, στο πιο «ελπιοδφόρο» σημείο της καριέρας του. Έκανε κανονικά την αποθεραπεία του κι επέστρεψε στις αρχές της αμέσως επόμενης χρονιάς, κερδίζοντας ξανά θέση βασικού στην ενδεκάδα. Κάτι όμως ο τραυματισμός, κάτι η ομάδα που είχε χάσει τη «φόρα» της από την προηγούμενη χρονιά, δεν κατάφερε να φτάσει στα υψηλότερα στάνταρ απόδοσης.
Η πορεία της ομάδας ήταν φθίνουσα και πλέον ο στόχος της επιστροφής στην Πρέμιερ Λιγκ δεν αποτελούσε ρεαλιστικό στόχο. Η παραμονή έγινε ο μοναδικός σκοπός της ομάδας των «Λύκων» τότε, και παρότι ο επιθετικός από το Μάλι είχε προτάσεις, θέλησε να τιμήσει το συμβόλαιό του και να συνεχίσει παρά τις δυσκολίες στη Γουλβς. Η εκτελεστική του δεινότητα μειώθηκε σημαντικά (μόλις 15 τέρματα στα τρία χρόνια μετά τον τραυματισμό) κι όπως ήταν φυσιολογικό, οι δρόμοι των δυο πλευρών θα χώριζαν. Αυτό συνέβη το καλοκαίρι του 2017, με τον Ντικό να συνεχίζει όμως στην Αγγλία, για λογαριασμό της Χαλ.
Οι «Τίγρεις» ήταν μια ομάδα με χαμηλότερους, σε σχέση με τη Γουλβς, στόχους στην Τσάμπιονσιπ. Ο Ντικό όμως φαινόταν πως δεν είχε την κατάλληλη εμπιστοσύνη στον εαυτό του, αποτελώντας πια έναν τίμιο, ταχύ επιθετικό. Για δυο χρόνια στάθηκε αξιοπρεπώς στη Χαλ και συνέβαλε στο στόχο της άνετης παραμονής, ενώ βρέθηκε και για μια χρονιά δανεικός στην Ολλανδία και τη Φίτεσσε. Στην Ολλανδία, σε ένα περιβάλλον με επιθετικό ποδόσφαιρο και περισσότερη ελευθερία, βρήκε δίχτυα πέντε φορές, αλλά δεν ήταν ίδιος.
Κάπως έτσι βρέθηκε στη γειτονική μας Τουρκία, η οποία φημίζεται για τα ιδιαίτερα «φουσκωτά» συμβόλαια σε παίκτες που δεν βρίσκονται και στο καλύτερο «φεγγάρι» της καριέρας τους. Στην Γκαζιαντέπ πήρε απευθείας θέση στην ενδεκάδα ο πρωταγωνιστής μας, αλλά δεν κατάφερε να ξεχωρίσει. Η παρουσία του στην Τουρκία διήρκησε δυο χρόνια, ενώ το τελευταίο εξάμηνο βρέθηκε και στη Μαλάτυασπορ, που υποβιβάσθηκε. Όντας πια ελεύθερος, μπήκε στη ζωή του η Κρήτη και ο ΟΦΗ.
Μετά τη φυγή των Λούιζ Φιλίπε, Λουκ Κασταίνιος και Μάικ Φαν Ντούινεν, η ομάδα του Νίκου Νιόπλια «εμπιστεύθηκε» την κορυφή της επίθεσης στον 30χρονο σήμερα επιθετικό, μαζί με τον Φιόριν Ντουρμισάι και τον Μιγκέλ Γκερέρο. Τα αποτελέσματα του ΟΦΗ μέχρι και αυτήν την αγωνιστική δεν είναι τα καλύτερα δυνατά, αφού αντιμετωπίζει και αρκετά, εσωτερικής φύσεως προβλήματα. Ως εκ τούτου, κι ο ίδιος ο Ντικό δεν έχει καταφέρει να ξεχωρίσει (ούτε και να βάλει γκολ στο πρωτάθλημα), έχοντας παρασυρθεί στο γενικότερο «βαρύ» κλίμα που επικρατεί. Η συνέχεια θα τα δείξει όλα.