Ο παλαίμαχος άσος του Ηρακλή και του ΠΑΟΚ, και επί σειρά ετών συνεργάτης της Arsenal, σε μια αποκλειστική συνέντευξη στο egglezoi.gr.
Ο Λάκης Παπαϊωάννου αποτελεί έναν από τους κορυφαίους Έλληνες ποδοσφαιριστές της δεκαετίας του 80′, έχοντας μπει στη χρυσή εντεκάδα εκείνης της εποχής. Η επαγγελματική του καριέρα ξεκίνησε από την ομάδα της πόλης του, τον Πιερικό, στον οποίο αγωνίστηκε την περίοδο 1973-1979, στη συνέχεια μετακόμισε στον Ηρακλή για μια εφταετία, 1979-1986, η οποία ήταν αναμφισβήτητα και η καλύτερη περίοδος της καριέρας του.
Στη συνέχεια, την διετία 1986-1988, αγωνίστηκε με την φανέλα του ΠΑΟΚ και ολοκλήρωσε την καριέρα του στον ΠΑΣ Γιάννενα στον οποίο έμεινε την τριετία 1988-1991. Φυσικά, υπήρξε μέλος της Εθνικής Ομάδας τη δεκαετία 1977-1987, με την οποία πραγματοποίησε συνολικά 38 εμφανίσεις σημειώνοντας παράλληλα δύο τέρματα.
Στη συνέντευξη που παραχώρησε στον δικό μας #deminio αποκλειστικά και μόνο για το egglezoi.gr, κάνει μια αναδρομή στην καριέρα του και γενικότερα σε εκείνη την περίοδο. Ωστόσο, η συζήτηση επικεντρώνεται στην Arsenal, στην οποία διετέλεσε διευθυντής των ακαδημιών στην Ελλάδα και τη Κύπρο, αλλά και επίσημος σκάουτερ της ομάδας στο χώρο των Βαλκανίων.
Ο Λάκης Παπαϊωάννου μιλάει με τα καλύτερα λόγια για τους «Κανονιέρηδες» και το αγγλικό ποδόσφαιρο γενικότερα, και μοιράζεται μαζί μας όλες τους τις εμπειρίες από τον τεράστιο αυτό σύλλογο τα χρόνια που συνεργάστηκε μαζί του!
Ακολουθεί η συνέντευξη:
Γ: Κύριε Λάκη καλησπέρα, μεγάλη μας χαρά που είσαστε μαζί μας. Θα ήθελα αρχικά να μας πείτε δύο λόγια για την πορεία σας στο ποδόσφαιρο την καριέρα σας, και γενικότερα εκείνη την εποχή σε σχέση με τώρα.
Λ: Καλησπέρα σας, ξεκίνησα από ερασιτεχνικό την καριέρα μου, τον αθλητικό όμιλο Κατερίνης, 16 χρονών έγινα επαγγελματίας στον Πιερικό. Συνέχισα έπειτα στον Ηρακλή και τον ΠΑΟΚ. Ήταν όμορφα χρόνια, από την αρχή στον Πιερικό, ήρθε και η κλήση μου στην Εθνική ενώ ήμουν στον Πιερικό, πράγμα πολύ σημαντικό. Καταξιώθηκα στον Ηρακλή, παίξαμε συνολικά πολύ καλή μπάλα και με συμπαίκτη τον Βασίλη Χατζηπαναγή, συνέχισα στον ΠΑΟΚ δύο όμορφα χρόνια και στα Γιάννενα.
Έχουν αλλάξει πλέον οι εποχές, και θεωρώ πως οι καλοί, οι διαχρονικοί παίχτες του τότε θα έπαιζαν αυτή την εποχή και προσωπικά πιστεύω ότι ήμουν πολύ καλύτερος αυτή την εποχή και το λέω με ταπεινότητα αυτό.
Γ: Πάμε ωστόσο στην αγαπημένη σας Arsenal, πώς ξεκίνησε η συνεργασία σας με τον τεράστιο αυτό σύλλογο στον οποίο ήσασταν και υπεύθυνος ακαδημιών της ομάδας σε Ελλάδα και Κύπρο;
Λ: Οι σχολές να πω αρχικά της Arsenal στην Ελλάδα έχουν σταματήσει εδώ και ένα χρόνο από όλη την Ευρώπη, μετακόμισαν σε Κίνα, Ιαπωνία και Αμερική. Εγώ διαδέχτηκα στην Ελλάδα ως υπεύθυνος τον Krzysztof Warzycha, πραγματοποιήσαμε πραγματικά πολύ δουλεία με όρεξη και μεράκι, το 2010 ήρθε ο συνεργάτης του Wenger, Steve Moore, υπεύθυνος σε όλο τον κόσμο για το Under-19 και τα τμήματα υποδομής, γνωριστήκαμε συνεργαστήκαμε και επιλέγαμε παιδιά από την Ελλάδα και τα Βαλκάνια. Ενώ βάσει του βιογραφικού μου και όλα όσα είδανε από εμένα, ξεκίνησα από τον Ιούνιο του 2011 ως σκάουτερ της Arsenal στα Βαλκάνια και γενικότερα σκάουτερ στην Νοτιοανατολική Ευρώπη, μέχρι πέρσι.
Στα χρόνια αυτά ξεχώρισα και παρακολουθούσα κάποια σπουδαία ταλέντα, όπως οι Pulisic, Assensio, Ceballos, Tielemans, Sane, Coman, έχοντας ενημερώσει την ομάδα η οποία είχε τουλάχιστον άλλα 100 άτομα στη λίστα και δε γίνεται φυσικά να τα πάρει όλα. Εγώ νιώθω τυχερός και ευλογημένος για όλο αυτό που έζησα και που δούλεψα για μια τέτοια ομάδα για ένα τέτοιο τεράστιο κλαμπ.
Γ: Θα ήθελα να μου πείτε τις διαφορές που υπάρχουν μεταξύ του ελληνικού και του αγγλικού ποδοσφαίρου, και γενικότερα στη φιλοσοφία που υπάρχει στην Αγγλία;
Λ: Οι διαφορές είναι χαώδεις σε όλους τους τομείς, υπάρχει επαγγελματισμός παντού, είναι τέτοια η κουλτούρα τους, που δεν ασχολούνται με την διαιτησία, εκεί τα λάθη είναι ανθρώπινα. Εδώ όλα είναι διαφορετικά οι ομάδες κοιτάνε να ελέγχουν τη διαιτησία και μιλάνε συνέχεια γι’αυτή. Εκεί όλοι μπορούν να νικήσουν τους πάντες, ο πρώτος τον τελευταίο, κάτι που δεν γίνεται στην Ελλάδα. Σαν εμπειρία, επίσης, έζησα εκεί στο γήπεδο, υπάρχουν φίλαθλοι από όλο τον κόσμο, Ταϊλάνδη, Ελλάδα, Γερμανία, Αμερική, τραγουδάνε και γιορτάζουν και είχα δει πως το παιχνίδι παίζεται με μια μπάλα, πάει η μπάλα στην κερκίδα και δεν περιμένουν άλλη, θα την ρίξει ο φίλαθλος από την κερκίδα και θα συνεχιστεί το παιχνίδι δίχως καθυστερήσεις.
Γ: Είχατε συνάντηση με συνεργάτες του Arsene Wenger μας είπατε πιο πριν, είδατε τον ίδιο ποτέ ή κάποιους άλλους σημαντικούς παράγοντες της ομάδας; Και τι αποκομίσατε από αυτές τις συναντήσεις;
Λ: Κάθε μέρα όταν πήγαινα στην Αγγλία έβλεπα τον Arsene Wenger και πολλούς συνεργάτες του, και τον CEO, τον ελληνικής καταγωγής Gazidis που πήγε στη Milan. Θα σας πω κάτι ακόμα, ο Wenger όταν τρώγαμε έπαιρνε και σερβιριζόταν όπως όλοι με ταπεινότητα, αυτή είναι η κουλτούρα τους, δίπλα μου με χαιρέτισε και έτρωγε ο Fabregas. Το ποδόσφαιρο δεν είναι μόνο μπάλα, αλλά και σωστός άνθρωπος, ταπεινότητα και απλότητα στην συμπεριφορά σου, στην καθημερινότητα σου. Ζώντας με αυτούς τους ανθρώπους, εγώ ο ίδιος έγινα καλύτερος άνθρωπος.
Γ: Η αγάπη σας για την Arsenal σας οδήγησε σε κάτι σπάνιο και μοναδικό, στη δημιουργία της Λέσχης Φίλων Arsenal Θεσσαλονίκης, θα θέλαμε να μας πείτε δύο λόγια γι’αυτό.
Λ: Υπήρχε λέσχη στην Αθήνα εδώ και 20-30 χρόνια, εγώ με προσωπικές ενέργειες και επαφές δημιούργησα στη Θεσσαλονίκη, αργήσαμε ένα εξάμηνο. Η Arsenal μελέτησε τα πάντα ποινικά μητρώα κλπ. και έδωσε την έγκριση γιατί είναι επίσημη η λέσχη και δεν δίνεται έτσι απλά άδεια από την ομάδα, υπάρχει οργάνωση παντού. Πολύ σημαντικό είναι ότι στη Λέσχη πάρα πολλά παιδιά αφήσανε τις ελληνικές τους διαφορές που ήταν ΠΑΟΚ, Αρης, Ολυμπιακός, αφήσανε τον οπαδισμό και ενώθηκαν στα της Arsenal, όπου εκεί υπάρχει υγεία στο ποδόσφαιρο.
Γ: Στην Arsenal βλέπουμε δύο Ελληνόπουλα, τον Σωκράτη Παπασταθόπουλο και τον Ντίνο Μαυροπάνο, πως βλέπεται την πορεία τους στην ομάδα; Αλλά και πως βλέπεται το έργο του Unai Emery φέτος και αν πιστεύεται ότι μπορεί η Arsenal να φτάσει στις επιτυχίες με αυτόν στο τιμόνι;
Λ: Είναι πολύ σημαντικό που αγωνίζονται δύο Έλληνες στην ομάδα, εύχομαι καλή επιτυχία και στους δύο, το θέμα δεν είναι μόνο να πας σε μια ομάδα αλλά να αγωνίζεσαι και να μείνεις ψηλά, εύχομαι στον Μαυροπάνο καλή επιτυχία να είναι γερό το παιδί. Ο Παπασταθόπουλος έχει δείξει ότι είναι παίχτης εγνωσμένης αξίας και από την πορεία του στην Εθνική Ομάδα και στην Dortmund, αλλά εκεί στην Arsenal είναι αλλιώς, είναι πιο δύσκολα από το Γερμανικό πρωτάθλημα, πιστεύω και εύχομαι να παίζει βασικός.
Όσο για τον Emery, είναι καταξιωμένος προπονητής, είναι μια νέα σεζόν, άλλαξε εποχή, η ομάδα ψάχνει να βρει τα πατήματα της, είναι δύσκολοι οι στόχοι υπάρχουν πολύ καλές ομάδες όμως πιστεύω θα καταφέρει να μπει στην τετράδα, και γενικότερα του έχω εμπιστοσύνη, θα κάνει κάτι καλό.
Γ: Φτάνοντας στο τέλος κύριε Λάκη, βλέπουμε ότι οι τα τελευταία χρόνια ξοδεύουν υπέρογκα ποσά για μεταγραφές παιχτών, η Manchester City, η Machester United και η Liverpool, η οποία μετά από χρόνια έδωσε αρκετά χρήματα και πάει πλέον για πρωτάθλημα, θεωρείτε πως πρέπει και η Arsenal να κινηθεί με αυτή τη λογική;
Λ: Με τον Wenger, η ομάδα δεν έκανε μεταγραφές εκατομμυρίων απλά για να κάνει, έχτισε και το γήπεδο και δεν ξόδευε πολλά, εγώ όμως, πλέον, πιστεύω πως για να έχεις επιτυχίες πρέπει να ρίξεις χρήμα. Όπως κάνουν και οι άλλες ομάδες πρέπει να πληρώσεις για να πάρεις κάτι καλό. Όπως και να έχει όμως το αγγλικό πρωτάθλημα είναι το καλύτερο στον κόσμο και θα το πρότεινα σε όλους, να κάνουνε ένα ταξίδι να δούνε ματς. Σας ευχαριστώ πολύ, ήταν μεγάλη μου χαρά!
Ευχαριστούμε θερμά τον Λάκη Παπαϊωάννου για τη συνέντευξη που μας παραχώρησε! Με τη σειρά μας όλη η ομάδα του egglezoi.gr του εύχεται ότι καλύτερο σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο για την νέα χρονιά, το 2019!
Συντάκτης: Γιώργος Παπαδόπουλος