κορμπεράν κάρλος

O παρεξηγημένος κύριος Κορμπεράν

Έχουμε, άραγε, κρίνει σωστά τον Κάρλος Κορμπεράν; Είναι ο ιδιοφυής μαθητής του Μπιέλσα αυτό που είδαμε στα μέρη μας ή αυτό που δείχνει στην Τσάμπιονσιπ;

«Ένας άνθρωπος με πρωτόγνωρες ιδέες μοιάζει τρελός, μέχρι οι ιδέες του να θριαμβεύσουν». Ο Μαρσέλο Μπιέλσα είχα μία προσωπική κι απόλυτη φιλοσοφία και προτιμούσε να «πεθάνει» μαζί της, παρά να την αλλάξει. Για του λόγου το αληθές, το έκανε αρκετές φορές στην καριέρα του. Άλλωστε η παραπάνω ρήση του τονίζει ξεκάθαρα πως τις περισσότερες, αν όχι όλες, φορές οι νέες ιδέες θέλουν χρόνο για να θριαμβεύσουν. Τι γίνεται όμως αν αυτός ο χρόνος δεν δοθεί; Ο Κάρλος Κορμπεράν ίσως γνωρίζει την απάντηση.

Βλέπετε ο Ισπανός τεχνικός που έφυγε… νύχτα από τα μέρη μας, χαίρει την εκτίμηση μερικών πολύ σπουδαίων ποδοσφαιρικών εγκεφάλων. Του προαναφερθέντος Μπιέλσα, του καθηγητή προπονητικής και αναμορφωτή του αραβικού ποδοσφαίρου, Ραούλ Κανέδα, και του -ίσως- καλύτερου προπονητή στον κόσμο την δεδομένη στιγμή, Πεπ Γκουαρδιόλα. Τι ξέρουν όμως αυτοί, που ο Κορμπεράν απέτυχες παταγωδώς κι επανειλημμένα να δείξει στον μέσο Έλληνα οπαδό στις 49 συνολικά ημέρες της θητείας του στην Ελλάδα;

κορμπεράν κάρλος

Το ποδόσφαιρο καλώς ή κακώς εξελίσσεται γρήγορα στις μέρες μας, όμως αυτό δεν συμβαίνει με τον ίδιο τρόπο σε όλα τα μέρη που παίζεται. Ο κάθε πάγκος είχε πάντοτε διαφορετικές απαιτήσεις, όμως τώρα το αυτό ισχύει και για τους προπονητές. Περιτριγυρισμένοι από περισπούδαστα επιτελεία και άτομα με ξεχωριστές ικανότητες, καταστρώνουν τα δικά τους περίπλοκα πλάνα για το πως θα διαχειριστούν την κάθε ομάδα. Αναμφίβολα δεν ταιριάζουν όλες στα γούστα τους. Άλλος θέλει να δουλεύει με νεαρούς και γρήγορους ποδοσφαιριστές, άλλος είναι λάτρης της τακτικής κι άλλος άψογος διαχειριστής προσωπικοτήτων.

Οι σύλλογοι όμως είναι οι «εργοδότες». Πληρώνουν, άρα έχουν και την άνεση των επιλογών. Επιλογών άλλες φορές τυχαίων και βιαστικών κι άλλες προσεγμένων και άνετων. Με διαφορετικά κριτήρια η Άρσεναλ διάλεξε τον Έμερι και με διαφορετικά τον Αρτέτα. Το ίδιο έκανε και η Τσέλσι, με τους Τούχελ και Πότερ. Το ίδιο η Τότεναμ, με τους Μουρίνιο και Κόντε. Ίσως πιο παραδειγματικά από όλες, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ άλλαξε κατά σειρά τους Σόλσκιερ, Ράνγκνικ και Τεν Χαγκ.

κορμπεράν κάρλος

Ο Κορμπεράν δεν είναι απλά ένα «θύμα» των επιλογών του ή των επιλογών του Ολυμπιακού. Είναι ένας κανονικός προπονητής, πιθανόν καλύτερος από τον μέσο όρο, όσο κι αν δεν κατάφερε να δείξει κανένα ιδιαίτερο ταλέντο στα μέρη μας. Συμπτωματικά η παρθενική απόπειρα του Ισπανού ως πρώτος προπονητής είχε μία αντίστοιχη ιστορία να διηγηθεί.

Τον Νοέμβριο του 2016 η Δόξα Κατοκωπιάς προσέλαβε τον μόλις 33χρονο τότε Κορμπεράν, που μοναδική εμπειρία ως τότε είχε τα δύο χρόνια θητείας δίπλα στον Κανέδα στον πάγκο της Αλ-Νασρ. Όλοι μιλούσαν με τα καλύτερα λόγια για το παιδί-θαύμα της προπονητικής, όμως την ώρα της… κρίσης ο Ισπανός χαρακτηρίστηκε ακατάλληλος. Μέσα σε πέντε μήνες στην Κύπρο όχι μόνο απολύθηκε από δύο ομάδες της πρώτης κατηγορίας (Ερμής Αραδίππου η άλλη), αλλά λοιδωρήθηκε κι αποφάσισε να περιοριστεί στον ρόλο του βοηθού.

Το επόμενο βήμα κάθε άλλο παρά εύκολο ήταν, όμως η λύση δόθηκε από τον Τόμας Κρίστιανσεν. Ο Δανός, με ισπανική υπηκοότητα, προπονητής ανέλαβε τα ηνία της Λιντς, που βολόδερνε στην Τσάμπιονσιπ, και λίγες μέρες μετά την πρόσληψή του, κάλεσε τον -κατά το ήμισυ- συμπατριώτη του να τον πλαισιώσει, ως τεχνικός της Κ-23 του συλλόγου. Φυσικά δεν του έκανε κάποια χάρη, αφού εκτιμούσε το ταλέντο και την προοπτική του, αντιμετωπίζοντας τον στο κυπριακό πρωτάθλημα την περασμένη σεζόν, από τον πάγκο του ΑΠΟΕΛ.

κορμπεράν κάρλος

Όσο ο Κρίστιανσεν προχωρούσε από την μία αποτυχία στην επόμενη κι έφτανε στην απόλυση σχεδόν στα μέσα της σεζόν, ο Κορμπεράν παρουσίαζε σπουδαίο έργο και μάλιστα κατάφερε να κατακτήσει την Professional Development League για πρώτη φορά στην ιστορία των ακαδημιών του συλλόγου. Μέσα από την προσπάθειά του μάλιστα αναδείχθηκαν και μερικά μέλη της πρώτης ομάδας, με τα ονόματα των Πάσκαλ Στρούικ και Τζέιμι Σάκλετον να ξεχωρίζουν.

Η φυγή του ανθρώπου που τον έφερε στον σύλλογο μπορεί να φόβιζε τον οποιονδήποτε. Όμως για τον Κορμπεράν, ο διάδοχος του Κρίστιανσεν (είχε παρεμβληθεί κι ο Πολ Χεγκινμπότομ) είχε έρθει για να τον απογειώσει. Ο Μπιέλσα ξετρελάθηκε με το «καλημέρα» με τον Ισπανό και δεν άργησε να τον κάνει βοηθό του, χαρακτηρίζοντάς τον ως «εξαιρετικό ταλέντο» και αποκαλύπτοντας πως «μερικές φορές οι απόψεις του έχουν μεγαλύτερη βαρύτητα κι από τις δικές του». Η σχέση τους ήταν τέτοια, που ο Κορμπεράν τον Ιούνιο του 2019, λίγες μέρες μετά τον χαμένο ημιτελικό για τα πλέι-οφ ανόδου, απέρριψε πρόταση της Κουλτουράλ Λεονέσα για να επιτύχει δίπλα στον συνεργάτη του.

Όπως αποδείχθηκε περίτρανα, έπραξε σωστά. Η Λιντς, παίζοντας πιθανόν το πιο θεαματικό ποδόσφαιρο στην Αγγλία, έκανε περίπατο στην Τσάμπιονσιπ, επέστρεψε στην Πρέμιερ Λιγκ μετά από μια δεκαετία και ο Μπιέλσα έγινε το απόλυτο είδωλο. Ο Κορμπεράν είχε εξυπηρετήσει με απόλυτη επιτυχία τον σκοπό του, αλλά μετά από προσωπική παραίνεση του μέντορά του δεν θα τον ακολουθούσε στα «μεγάλα σαλόνια». Η ώρα του είχε… ξαναφτάσει και μετά από μία τριετία θα καθόταν ως πρώτος προπονητής σε κάποιον πάγκο.

μπιέλσα βοηθός

Αυτήν την φορά όμως δεν θα βρισκόταν στην «άγονη γραμμή» της Κύπρου, αλλά στο φημισμένο και χαρακτηρισμένο ως πιο ανταγωνιστικό στον κόσμο, πρωτάθλημα της Τσάμπιονσιπ. Για χάρη της άβολα προσγειωμένης στην κατηγορία Χάντερσφιλντ, που είχε κοντέψει να γνωρίσει δεύτερο σερί υποβιβασμό, ο Κορμπεράν έβαλε τα «καλά» του κι έβαλε στόχο να την επαναφέρει ξανά σε επιτυχημένα μονοπάτια. Άλλωστε πόσο χειρότερα να πήγαινε από την 18η θέση και τους 51 βαθμούς;

Ε, βασικά, ο Ισπανός τα πήγε χειρότερα. Μπορεί για το πρώτο μισό της σεζόν 2020/21 να βρισκόταν κοντά στο μέσο της βαθμολογία, όμως με τον ερχομό του νέου έτους η Χάντερσφιλντ κατέβασε διακόπτες και με μόλις τρεις νίκες από τον Ιανουάριο έως τον Μάιο κατέληξε 20η, μαζεύοντας μόλις 49 βαθμούς. Σε οποιαδήποτε άλλη χώρα στον κόσμο ο Κορμπεράν θα είχε ήδη απολυθεί και θα ετοιμαζόταν για διακοπές διαρκείας, όμως οι «Τεριέ», αναλαμβάνοντας την δική τους ευθύνη, τον κράτησαν στην θέση του.

Με την ολοκλήρωση των θερινών μεταγραφών, το καλοκαίρι του 2021, η Χάντερσφιλντ είχε απωλέσει πια σχεδόν εξ ολοκλήρου το ρόστερ της Πρέμιερ Λιγκ και είχε ξοδέψει, από τον ερχομό του Ισπανού τεχνικού κι έπειτα, μόλις 700 χιλιάδες λίρες για να πάρει από την Εσπανιόλ έναν άλλο γνώριμό μας, τον Πίπα Άβιλα. Ο σύλλογος είχε αποδεχθεί την κατάπτωση του, τόσο στο αγωνιστικό κομμάτι όσο και στο πρεστίζ, και είχε αποφασίσει, κατά τα λεγόμενα του Μπιέλσα, να δει αν μπορούσαν οι φρέσκιες ιδέες να της αλλάξουν μοίρα.

κορμπεράν κάρλος

Με ένα ρόστερ περιορισμένων δυνατοτήτων και απροσδόκητους πρωταγωνιστές τον τερματοφύλακα Λι Νίκολς και τον νεοφερμένο, μέχρι πρότινος ερασιτέχνη, Σόρμπα Τόμας, η Χάντερσφιλντ πραγματοποίησε μια απίστευτη σεζόν κι έφτασε μέχρι την 3η θέση της βαθμολογίας, αυτήν την φορά χάνοντας μόλις δύο φορές μέσα στο 2022. Ο Κορμπεράν από πρώτο φαβορί για απόλυση και όντας αντικείμενο χλευασμού, στην καλύτερη αμφισβήτησης, μεταξύ των φιλάθλων είχε καταφέρει το ακατόρθωτο!

Όπως είχε παραδεχθεί κι ο Ισπανός, επηρεασμένος βαθιά από τις επιθετικές παραλλαγές του «tiki-taka» του Μπιέλσα, δεν είχε πράξει αυτά που μπορούσε, ζητώντας έτσι πίστωση χρόνου από τους διοικούντες της Χάντερσφιλντ. Σε ένα καλοκαίρι τα άλλαξε όλα, δίνοντας έμφαση στις αντεπιθέσεις και τις στημένες φάσεις, εφευρίσκοντας έναν ρόλο τρίτου στόπερ, που εξυπηρετούσε ο δανεικός από τη Τσέλσι, Λιβάι Κόλγουιλ, και παίζοντας με ένα ιδιόμορφο 3-4-2-1. Οι λάτρεις της τακτικής, χωρίς υπερβολή, παραμιλούσαν!

Κάντε ένα like στη σελίδα μας στο facebook, αν δεν το έχετε ήδη κάνει!

«Αυτοί οι άνθρωποι μου έδειξαν μία εμπιστοσύνη σπάνια στις μέρες μας και ήθελα να τους την ξεπληρώσω, ακόμα και με μία νέα άνοδο. Κάθε απόφαση έχει ένα επίπεδο ρίσκου και φόβου. Όμως, αν είσαι ικανός να τα βάλεις στην άκρη, μπορείς να αντιμετωπίσεις τις καταστάσεις και τις προκλήσεις και να προχωρήσεις. Το σημαντικότερο στο τέλος είναι να αδράξεις την ευκαιρία κι έστω κι αν αποτύχεις να πάρεις το μάθημα που σου έδωσε».

Δυστυχώς για τον Κορμπεράν και την Χάντερσφιλντ, παρά την παρουσία τους στον τελικό των πλέι-οφ στο Γουέμπλεϊ, η ομάδα δεν κατάφερε να ολοκληρώσει την παραμυθένια σεζόν με μια άνοδο. Στην Πρέμιερ Λιγκ, αντ’ αυτής, έμελλε να ανέβει η Νότιγχαμ Φόρεστ, με το οριακό 1-0 σε ένα πλήρως αμφίρροπο αγώνα. Εκεί ίσως έκανε και το γκελ ο Ισπανός στον Έλληνα ιδιοκτήτη της αντιπάλου του, που είχε μια ακόμα ομάδα στην κατοχή του. Με τον έναν ή τον άλλον τρόπο οι «Τεριέ» αποδυναμώθηκαν μόνο από τον Ολυμπιακό ή την Φόρεστ, αφού στον πρώτο πήγαν οι Κορμπεράν και Άβιλα και στην δεύτερη οι Τοφολό και Ο’Μπράιεν!

νότιγχαμ χάντερσφιλντ

Πραγματικά η Χάντερσφιλντ δεν έχασε άλλους βασικούς και ενισχύθηκε με μερικούς ταλαντούχους παίκτες όπως οι Χέλικ, Ρουντόνι και Σίμπσον, όμως όπως φαίνεται έχασε τα… πάντα, όταν απώλεσε τον προπονητή της. Όσο αυτός πετύχαινε μόλις δύο νίκες σε έντεκα παιχνίδια στην Ελλάδα, ο πρώην σύλλογός του έχει τέσσερις σε 19, όντας την δεδομένη στιγμή ουραγός της Τσάμπιονσιπ κι έχοντας ήδη προβεί σε δύο αλλαγές στον πάγκο!

Μέσα σε αυτό το διάστημα ο Κορμπεράν έχει προλάβει να επιστρέψει στη κατηγορία, να αναλάβει τη Γουέστ Μπρομ και να την ξεκολλήσει αυτήν από τη τελευταία θέση της βαθμολογίας, μετρώντας δύο νίκες σε ισάριθμες εβδομάδες. Προφανώς ο Ισπανός είναι υπόλογος των επιλογών του και φταίει ακόμα κι αν «παραμυθιάστηκε» για την δουλειά στον Πειραιά, που απαιτούσε ένα πρόσωπο διαφορετικών ικανοτήτων κι απαιτήσεων.

Άλλωστε στην Ελλάδα ο τρελός θα είναι για πάντα… τρελός, ανεξάρτητα από το αν οι ιδέες του θριαμβεύσουν. Ίσως στα Δυτικά Μίντλαντς, σε ένα κοντινό ή μακρινό μέλλον, ο Κορμπεράν να επιτύχει και όσοι τον έκριναν βεβιασμένα μέσα σε ενάμιση μήνα να το θεωρήσουν απλά παρεξήγηση.

Διαβάστε επίσης γιατί ο Χάζενχουτλ ΕΠΡΕΠΕ να απολυθεί από την Σαουθάμπτον, παρά τα όσα προσέφερε!