Sir Stanley Matthews: Ο πρώτος «Χρυσός»

Η φετινή «Χρυσή Μπάλα» ή όπως είναι ευρέως γνωστή «Ballon d’Or», κατέληξε στον… εξωγήινο Lionel Messi, όμως ένας Άγγλος είναι που τα ξεκίνησε όλα. Το egglezoi.gr θυμάται!

 

Όπως στο τέλος κάθε ημερολογιακού έτους, έτσι και τον Δεκέμβριο του 2019 (02/12), το πασίγνωστο γαλλικό περιοδικό «France Football» ανακήρυξε τον καλύτερο ποδοσφαιριστή της χρονιάς, με τον αρχηγό της Barcelona και της εθνικής Αργεντινής, Lionel Messi να κατακτά την 6η συνολικά Χρυσή του Μπάλα.

Βέβαια, παρά την αντικειμενικά εκπληκτική περασμένη σεζόν του «Lio», δεν ήταν λίγοι αυτοί που εξέφρασαν την έντονη δυσαρέσκεια τους για το αποτέλεσμα της βράβευσης, με τον εξίσου εξωπραγματικό Virgil van Dijk της Liverpool να χάνει την… πρωτιά για ελάχιστους ψήφους (7).

Είτε συμφωνείτε είτε όχι με την επικράτηση του Messi, σίγουρα το παραπάνω «σηκώνει»αρκετή κουβέντα, καθώς έμμεσα συνδέεται με το φαινόμενο της εμπορευματοποίησης και της διαφήμισης/προβολής στο σύγχρονο ποδόσφαιρο.

 

Lionel Messi και Virgil van Dijk αποτέλεσαν τα δύο ξεκάθαρα φαβορί για την φετινή «Χρυσή Μπάλα».

 

Ωστόσο, για την ώρα, θα βάλουμε στον… πάγο τον συγκεκριμένο προβληματισμό και με αφορμή την πολύ πρόσφατη ανάδειξη του κορυφαίου του 2019 θα ασχοληθούμε με τον «πρώτο των πρώτων», τον πρώτο ποδοσφαιριστή που κατέκτησε την «Χρυσή Μπάλα», τον «μάγο της ντρίπλας», τον Sir Stanley Matthews!

Ο συγκεκριμένος κύριος είναι απαραίτητο να αντιμετωπιστεί ως ένα πραγματικό πρότυπο αθλητή καθώς αποτελεί τον γηραιότερο παίκτη που αγωνίστηκε στην πρώτη κατηγορίας της Αγγλίας αλλά και τα «Τρία Λιοντάρια».

Όχι, δεν έπαιξε μέχρι τα 38, τα 40, ή τα 45, αλλά μέχρι τα 50!

Μάλιστα, αξίζει να αναφερθεί ότι αποτελεί επίσης τον μοναδικό στα χρονικά ποδοσφαιριστή τιμήθηκε από το Τάγμα της Βρετανικής Αυτοκρατορίας με τον ανώτατο τίτλο του Sir (ιππότης). Έτσι, από το μακρινό 1957, αποκαλείται και επίσημα Sir Stanley Matthews!

 

Εκτός από την εθνική Αγγλίας, ο Sir Stanley Matthews εκπροσώπησε και την ομάδα της Μεγάλης Βρετανίας.

 

Βέβαια, ακριβώς μία χρονιά νωρίτερα, δηλαδή το 1956, ένα πρωτοποριακό για τα τότε δεδομένα ατομικό βραβείο από το εβδομαδιαίο γαλλικό περιοδικό «France Football», η «Χρυσή Μπάλα» ή «Ballon d’Or», ήρθε για να αλλάξει μια για πάντα το ρου της ιστορίας του ποδοσφαίρου, αφού μέχρι και σήμερα αποτελεί την σημαντικότερη προσωπική διάκριση για έναν παίκτη.

Πάντως, το συγκεκριμένο… χρυσό βραβείο δινόταν στον κορυφαίο Ευρωπαίο ποδοσφαιριστή της χρονιάς μέχρι το 1995, κάτι το οποίο φυσικά έχει αλλάξει ριζικά.

Το 1956, ο Sir Stanley Matthews είχε αφήσει την αγαπημένη του Stoke City, στην οποία ξεκίνησε από πιτσιρικάς (17 ετών) και έφυγε ως… γερόλυκος στα 32, για να συνεχίσει στην Blackpool, μία από τις πιο ανταγωνιστικές ομάδες του αγγλικού ποδοσφαίρου της δεκαετίας του 50′ και του 60′.

Αφού είχε στεφθεί κυπελλούχος Αγγλίας το 1953, ενώ ακόμη δύο φορές είχε φτάσει μέχρι τον τελικό του θεσμού, την σεζόν 1955-56, ο Sir Stanley Matthews οδήγησε την Blackpool στην κατάληψη της δεύτερης θέσης του πρωταθλήματος της Πρώτης Κατηγορίας, πίσω μόνο από την Manchester United.

 

Το άγαλμα του «Μάγου της Ντρίπλας» έξω από την έδρα τη Stoke City.

 

Εκείνη την χρονιά, ο ακούραστος «μάγος της ντρίπλας» ήταν συγκλονιστικός, καθώς, σχεδόν στα 42 του, πραγματοποίησε 36 συμμετοχές στο πρωτάθλημα, σημειώνοντας μάλιστα τρία τέρματα και μοιράζοντας μία ασίστ.

Έτσι, οι επίλεκτοι Ευρωπαίοι δημοσιογράφοι από τις χώρες που ήταν μέλη της UEFA δεν το σκέφτηκαν πολύ και έδωσαν το βραβείο του κορυφαίου Ευρωπαίου παίκτη του 1956 (European Ballon d’Or) στην παλιά… καραβάνα, τον υπεραθλητή που ακούει στο όνομα Sir Stanley Matthews.

Ο τότε 41 χρονών, δέκα μηνών και 17 ημερών Άγγλος ποδοσφαιριστής παρέλαβε το παραπάνω πανέμορφο βραβείο στις 18 Δεκεμβρίου, κερδίζοντας για πολύ λίγο τον επίσης θρυλικό Alfredo Di Stefano της Real Madrid, με τον πρώτο να συγκεντρώνει 47 πόντους και τον δεύτερο 44, ενώ τους ακολούθησαν οι Raymond Kopa (33), Ferenc Puskas (32) και Lev Yashin (19).

Βέβαια, πέρα από ένας αριστοτέχνης της στρογγυλής θέας, ο Sir Stanley φαίνεται να ήταν ένας πολύ ταπεινός και σεμνός άνθρωπος και ποδοσφαιριστής.

 

Ο Sir Stanley Matthews με την Βασίλισσα Ελισάβετ μετά τον τελικό του FA Cup, το 1953.

 

Φανταστείτε ότι ουδέποτε αντίκρισε τον διαιτητή να του δείχνει είτε την κίτρινη είτε την κόκκινη κάρτα, ενώ μερικά χρόνια αργότερα αφότου έγινε «Χρυσός» και συγκεκριμένα το 1965, τιμήθηκε από τον μονάρχη της Αγγλίας με το βραβείο «Knight Bachelor» για το ήθος του και την προσφορά του στον αγγλικό αθλητισμό.

Το 1961 και σε ηλικία 46 ετών, «ο Μάγος» επέστρεψε στην Stoke City για μερικά ακόμη παιχνίδια και τέσσερα χρόνια αργότερα κρέμασε τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια μετά από καριέρα 33 (!) ετών.

Σε συλλογικό επίπεδο έδωσε το παρών σε 783 παιχνίδια, πετυχαίνοντας 80 γκολ, ενώ είναι αξιοσημείωτο ότι στα 17 του κλήθηκε για πρώτη φορά στην εθνική ομάδα της Αγγλίας, την φανέλα της οποίας φόρεσε μέχρι το 1957 (54 συμμετοχές, έντεκα γκολ).

Δύο χρόνια αφότου αποσύρθηκε, δοκίμασε την…τύχη του στην προπονητική, για μόλις μία σεζόν με την Port Vale στην τέταρτη κατηγορία του αγγλικού ποδοσφαίρου, με τα αποτελέσματα όμως να είναι απογοητευτικά (18η θέση, 25,6% το ποσοστό των νικών).

Το 2000 και μόλις τρεις εβδομάδες μετά τα γενέθλια του (01/02/1915) έφυγε από την ζωή σε ηλικία 85 ετών και το 2002 μπήκε με κάθε επισημότητα στο Hall of Fame του αγγλικού ποδοσφαίρου.

 

«Ένας από τους κορυφαίους του Βρετανικού παιχνιδιού, ο πρώτος και ο γηραιότερος ‘Χρυσός’, ο ‘Μάγος της Ντρίπλας΄, ο Sir Stanley Matthews…»

 

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=OIs1-LUNPfg[/embedyt]

Κοινοποίηση:
Picture of Χρήστος Θεοδόσης

Χρήστος Θεοδόσης

Χρήστος Θεοδόσης ή αλλιώς #ChrisGunner. Βρίσκεται στην οικογένεια των Ελλήνων Υποστηρικτών Αγγλικού Ποδοσφαίρου από τον Μάιο του 2015 και δηλώνει θερμός υποστηρικτής της Άρσεναλ. Μάλιστα, φήμες λένε ότι θα προτιμούσε να πάει στον γάμο του με φανέλα της Άρσεναλ παρά με κοστούμι! Παρά το πάθος του για την ομάδα του Λονδίνου, θα καθίσει με τεράστια όρεξη να παρακολουθήσει κάθε αναμέτρηση της Πρέμιερ Λιγκ αλλά και των μικρότερων κατηγοριών του αγγλικού ποδοσφαίρου.

Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρει...

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μπάγερν Βίλα
Άστον Βίλα: Από το λάχανο στον Μπρους, σε μία αξέχαστη νίκη επί της Μπάγερν
Erik-ten-Hag-managing-Man-Utd-during-March-2023
Τεν Χαγκ: «Έχω αποδείξει ότι στο τέλος πάντα κερδίζω, σε έξι χρόνια έχω οκτώ τίτλους»
whatsapp_image_2024-10-02_at_113523
Το προσωρινό "μπλέξιμο" του Ματέους  Νούνιες επειδή άρπαξε κινητό από θαυμαστή που τον φωτογράφισε
bukayo-saka-arsenal-2024-2025-1048442832h-1726568467-148266
Σάκα: «Φέτος είναι η χρονιά που η Άρσεναλ θα κατακτήσει τον τίτλο της Πρέμιερ Λιγκ»
skysports-bruno-fernandes-man-utd_6472767
Φερνάντες: «Δεν ήταν κόκκινη, μέχρι και ο Μάντισον το είπε όταν σηκώθηκε»
skysports-erik-ten-hag-manchester-united_6171664
Τεν Χαγκ: «Δεν σκέφτομαι ότι θα με απολύσουν»
solskjaer
Σόλσκιερ: «Φυσικά και θα επιστρέψω στη Γιουνάιτεντ αν με θελήσουν πίσω»
port (19)
To 2014 ο Κρόος είχε συμφωνήσει με τη Γιουνάιτεντ αλλά μετά...φαν Χάαλ!
Kιν Αρτέτα
Οι τακτικές του Αρτέτα θυμίζουν Άλαρνταϊς Πιούλις σύμφωνα με τον Κιν
Νουανέρι
Ο εντυπωσιακός Ίθαν Νουανέρι σκόραρε δύο φορές & άφησε υποσχέσεις για το μέλλον
Λοπετέγκι τραυματίστηκε
Τραυματίστηκε την ώρα του αγώνα ο Λοπετέγκι, τι δήλωσε μετά την ήττα από τη Λίβερπουλ
τεν Χαγκ Τβέντε
Θέμα νοοτροπίας έθεσε ο τεν Χαγκ μετά το παιχνίδι με την Τβέντε
Carabao Cup
Τα ζευγάρια του 4ου γύρου του Carabao Cup
Ζοάο Πέδρο
Δεν προλαβαίνει το ματς με την Τσέλσι ο Ζοάο Πέδρο, κανονικά ο Χουρτσέλερ
port (15)
Ενκουνκού & Τζάκσον «ευχάριστος πονοκέφαλος» αλλά δύσκολα θα παίξουν μαζί λέει ο Μαρέσκα
Κέιντεν Μπρέιθγουεϊτ
Κέιντεν Μπρέιθγουεϊτ: Ποιος είναι ο 16χρονος που ξεκίνησε ως βασικός με τη Σίτι;
Ράσφορντ
Τι απάντησε για τον Ράσφορντ ο τεν Χαγκ
Βαράν
Βαράν: Ένας από τους καλύτερους αμυντικούς της γενιάς του αποχαιρέτησε το ποδόσφαιρο!
port (11)
Σον: «Αγαπώ τον Μπεντανκούρ, σχεδόν έκλαψε όταν ζήτησε συγγνώμη»
Τζακ Πόρτερ
Mε βασικό τερματοφύλακα τον 16χρονο Πόρτερ απόψε η Άρσεναλ!