Θα έχουμε (no) deal για το Brexit;

Τις πρώτες πρωινές ώρες της προηγούμενης Πέμπτης, η Βουλή των Κοινοτήτων στην Μεγάλη Βρετανία θέσπισε νόμο, ο οποίος αναγκάζει την πρωθυπουργό της χώρας, Theresa May, να επιδιώξει την αναβολή του ενός No-Deal Brexit που είναι προγραμματισμένο για τις 12 Απριλίου. Ωστόσο τι μπορεί να σημαίνει ένα No-Deal Brexit για το Βρετανικό ποδόσφαιρο;

 

Η αρχή του φαινομένου

Ο ευρωσκεπτικισμός, δηλαδή η ιδεολογία αμφισβήτησης της ΕΕ, δεν είναι κάτι καινούργιο για τα βρετανικά δεδομένα. Ο βρετανικός ευρωσκεπτικισμός ξεκίνησε από την μεταπολεμική περίοδο και κορυφώθηκε σε περιόδους, όπως η υπογραφή και η ίδρυση της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας. Η πρώην «Σιδηρά Κυρία» της Μεγάλης Βρετανίας, Margaret Thatcher, ήταν μία υπέρμαχος αυτής της αντίληψης, ειδικά στην περίπτωση της συνθήκης του Μάαστριχτ και την ένταξη της στην βρετανική νομοθεσία. Ένα από τα κόμματα τα οποία υποστηρίζουν σθεναρά, από το 1993, την έξοδο από την ΕΕ, είναι το «Κόμμα Ανεξαρτησίας», που ιδρύθηκε από τον Nigel Farage, έναν εκ των πιο φανατικών αντι-Ευρωπαίων πολιτικών.

 

Ένας σύμβουλος στρατηγικής… «γονάτισε» μία ολόκληρη χώρα.

Υπάρχει μία φιγούρα στην βρετανική πραγματικότητα, η οποία, σύμφωνα με πολλούς, θεωρείται, αν όχι η αιτία του Brexit, αυτή που το έκανε ακόμα ισχυρότερο. Ο λόγος για τον Dominic Cummings. Ένας πολιτικός αναλυτής και σύμβουλος με τον σχεδιασμό της πολιτικής καμπάνιας του «VoteLeave» στα χέρια του. Δεν ανήκει σε κανένα πολιτικό κόμμα, για την ακρίβεια θεωρείτο το λιγότερο «εκκεντρικός» από πολλούς πολιτικούς, ενώ με τις τεχνικές του κατάφερε να βρει την «φόρμουλα» της επιτυχίας.

 

 

Το δαιμόνιο σχέδιο του Cummings σε συνεργασία με την AggregateIQ, μία καναδική εταιρία που ειδικεύεται στην συγκέντρωση δεδομένων με σκοπό την στόχευση συγκεκριμένων μειονοτήτων, ήταν να προσεγγίσουν την αριθμό των ατόμων που καμία παράταξη δεν έδειχνε να εκπροσωπεί. Ο αριθμός αυτό τον ατόμων ήταν περίπου τρία εκατομμύρια. Ο τρόπος προσέγγισης ήταν η δημοσίευση πάνω από ένα δισεκατομμυρίων διαφημίσεων στο διαδίκτυο που αφορούσαν το Brexit, αλλά και μία προπαγάνδα κατά της είσοδος της Τουρκίας στην ΕΕ.

Η AggregateIQ και η Cambridge Analytica, εταιρία που συνεργάστηκε με τον Nigel Farage και τον χρηματοδότη του Aaron Banks, συνδέονται με τον δισεκατομμυριούχο Αμερικάνο, Robert Mercer, βασικό χρηματοδότη της προεκλογικής καμπάνιας του Donald Trump. Κοινώς, «δείξε μου τον φίλο σου να σου πω ποιος είσαι», όπως λέει ο σοφός λαός. Ένα από τα γεγονότα που κλόνισαν την όλη «αναμέτρηση», ήταν η δολοφονία της Βρετανίδας πολιτικού Jo Cox, μέλος του εργατικού κόμματος και υπέρμαχος του «VoteRemain», από τον Thomas Mair έναν άνθρωπο με ψυχιατρικά προβλήματα, ο οποίος φώναξε το σύνθημα της ακροδεξιάς βρετανικής παράταξης «National Alliance», «Britain First», όταν μαχαίρωσε και πυροβόλησε την Cox. Το αποτέλεσμα ήταν 16.141.241 να ψηφίσουν «ΝΑΙ» για την παραμονή και 17.410.742 «ΟΧΙ».

 

Τα επακόλουθα του πιο σημαντικού δημοψηφίσματος της σύγχρονης βρετανικής ιστορίας.

Σχεδόν τρία χρόνια μετά, οι Βρετανοί ψηφοφόροι κατάλαβαν πως παραπλανήθηκαν και ότι η απόφαση τους θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στην ζωή των ίδιων, αλλά και σε ένα από τα πιο ακριβά εξαγώγιμα προϊόντα της χώρας, το ποδόσφαιρο. Η Premier League αποτελεί, αδιαμφισβήτητα, το καλύτερο πρωτάθλημα του κόσμου, έχοντας εκατομμύρια οπαδούς και λάτρεις ανά την υφήλιο. Ωστόσο, η ίδια η δομή αυτού το προϊόντος και ο τρόπος λειτουργίας του, απειλείται, με αποτέλεσμα πολλοί από τους ιθύνοντες των ομάδων να έχουν καθημερινά στραμμένη την προσοχή τους στο Βρετανικό Κοινοβούλιο.

 

 

Μίας και αρκετά μακρολογήσαμε περί πολιτικών όρων, φτάνουμε στο «ψητό» της ιστορίας. Αυτά είναι τα επακόλουθα ενός No-Deal Brexit στο βρετανικό ποδόσφαιρο:

  • Work Permits: Καταρχάς, όλοι οι παίκτες εντός Premier League, Championship, League One και Scottish Premiership, οι οποίοι δεν έχουν βρετανική υπηκοότητα, θα πρέπει να κάνουν αιτήσεις για άδεια εργασίας ώστε να παραμείνουν στην χώρα. Για τις μεγάλες ομάδες αυτό δεν θα αποτελέσει μεγάλο πρόβλημα, ωστόσο για τις μικρότερες ομάδες, το χάσμα θα μεγαλώσει ακόμα περισσότερο. Σε δηλώσεις του οι πρόεδροι των Burnley και Stoke, City Mike Garlick και Peter Coates αντίστοιχα, τόνισαν:

«Όπως πολλοί οργανισμοί στηριζόμαστε στον συνδυασμό εγχώριου και διεθνούς ταλέντου, η πρόσβαση σε ελπιδοφόρους παίκτες από όλη την Ευρώπη έχει βοηθήσει την ανάπτυξη του προϊόντος, ενώ σε πολλές περιπτώσεις έχουν αντικαταστήσει Βρετανούς ή Ιρλανδούς παίκτες. Είναι ζωτικής σημασίας οι ομάδες να μπορούν να έχουν πρόσβαση σε νεαρούς εκτός Βρετανίας». Περίπου 332 περιπτώσεις παικτών από αυτά τα πρωταθλήματα δεν θα μπορούσαν να πάρουν άδεια εργασίας, μεταξύ τους οι N’Golo Kante και Riyad Mahrez.

  • Bosman Ruling: Αυτή η απόφαση πάρθηκε το 1995 από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και τονίζει την ελεύθερη μετακίνηση εργαζομένων σε χώρες της ΕΕ. Αυτή την στιγμή, οι ατζέντηδες σε όλο τον κόσμο, οι οποίοι υπήρξαν οι κύριοι υποστηρικτές της απόφασης, δεν ανησυχούν, καθώς οι νόμοι αυτοί πλέον έχουν κατοχυρωθεί στην νομοθεσία της FIFA. Η υπόθεση «Kolpak», ενός Σλοβάκου παίκτη Χάντμπολ, διεύρυνε την δικαιοδοσία της απόφασης «Bosman» και για παίκτες από χώρες που έχουν εμπορικές σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτή η νομοθεσία έχει ωφελήσει πολλούς παίκτες του rugby και του cricket από χώρες του Ειρηνικού, την Καραϊβική και την Νότια Αφρική. Ωστόσο, μετά από το Brexit μπορεί να υπάρξουν προβλήματα στην νομοθεσία μεταξύ FA και FIFA και το συγκεκριμένο «παραθυράκι» να μην είναι πλέον διαθέσιμο.
  • Οι εθνικές ομάδες και τα διαβατήρια: Σύμφωνα με τις έρευνες, τα rosters της Premier League αποτελούνται κατά 40% από παίκτες που δεν έχουν βρετανική ή ιρλανδική υπηκοότητα. Ανάμεσα σε αυτούς, συμπεριλαμβάνονται οι παίκτες με ευρωπαϊκά διαβατήρια που έχουν μεγαλώσει εκτός Ευρώπης και εκείνοι που έχουν μεγαλώσει στην Ευρώπη, αλλά εκπροσωπούν χώρες εκτός Ευρώπης. Παραδείγματα αποτελούν οι Lucas Torreira και Pierre-Emerick Aubameyang, αμφότεροι της Arsenal. Ο πρώτος μπορεί να γεννήθηκε και να εκπροσωπεί την Ουρουγουάη σε εθνικό επίπεδο, ωστόσο έχει ισπανικό διαβατήριο λόγω καταγωγής της μητέρας του. Αντίθετα μπορεί ο Aubameyang να έχει Ισπανίδα μητέρα, να έχει γεννηθεί στην Γαλλία και να έχει μεγαλώσει στην Ιταλία, όμως έχει μόνο Γκαμπονέζικο διαβατήριο. Επιπροσθέτως, οι παίκτες που θα προβαίνουν σε αίτηση άδειας εργασίας, θα πρέπει να έχουν αγωνιστεί στο 60% των συμμετοχών τους με τις εθνικές ομάδες, με το ποσοστό συμμετοχής βέβαια να εξαρτάται από την ηλικία του παίκτη.

 

 

  • Νεαροί παίκτες εκτός Βρετανίας: Σύμφωνα με το άρθρο 19 των «Κανονισμών για την Μεταγραφή Παικτών» απαγορεύεται η μεταγραφή παικτών κάτω των 18 από χώρες εκτός Βρετανίας. Οι μόνες εξαιρέσεις αφορούν παίκτες που μετακομίζουν για εξωαγωνιστικούς λόγους ( πχ πρόσληψη ενός γονέα σε νέα χώρα ), νεαρούς οι οποίοι κατοικούν κοντά στα σύνορα και περιπτώσεις παικτών μεταξύ 16 και 18 ετών, των οποίων οι χώρες ανήκουν στην ΕU ή στην EEA. Περιπτώσεις των Januzaj, Fabregas, Christensen, Ake και Bellerin δεν θα μπορούσαν να πάρουν μεταγραφή στις ομάδες χωρίς την υπάρχουσα νομοθεσία.
  • Οι επιπτώσεις σε Βρετανούς του εξωτερικού: Οι Βρετανοί που αγωνίζονται στο εξωτερικό θα αντιμετωπίσουν μεγάλα προβλήματα λόγω της αυξημένης γραφειοκρατίας και των αδειών εργασίας σε χώρες της ΕΕ. Οι περιπτώσεις των Gareth Bale και Aaron Ramsey που αγωνίζονται σε Real Madrid, ενώ ο δεύτερος έχει υπογράψει προσύμφωνο με την Juventus, είναι οι πιο χαρακτηριστικές. Παράλληλα, άλλοι παίκτες που θα αντιμετωπίσουν παρόμοια προβλήματα θα είναι ο Jadon Sancho της Dortmund, ο Reiss Nelson που αγωνίζεται δανεικός στην Hoffenheim από την Arsenal και ο Patrick Roberts που αγωνίζεται ως δανεικός στην Girona από την Manchester City. Το ενδεχόμενο οι Άγγλοι παίκτες να καλύπτουν θέσεις ξένων θα αποθαρρύνει έντονα, ειδικά τις γερμανικές ομάδες, οι οποίες στοχεύουν πολλές φορές τους νεαρούς παίκτες από τις ακαδημίες των αγγλικών ομάδων.
  • Πτώση της Λίρας: Ο πραγματικός «εφιάλτης» για τους ιδιοκτήτες των ομάδων, μία περαιτέρω πτώση της αγγλικής Λίρας σημαίνει αυτόματα μεγαλύτερα ποσά για τις μεταγραφές και μικρότεροι μισθοί για τους ποδοσφαιριστές. Ο τεχνικός της Tottenham Hotspur, Mauricio Pochettino, είχε ισχυριστεί, ότι ένας από τους λόγους που η ομάδα δεν έκανε μεταγραφές ήταν ο απόηχος ενός πιθανού Brexit. Ωστόσο, ο πρόεδρος της Crystal Palace, Steve Parish, πιστεύει ότι η υπογραφεί μη-Ευρωπαίων παικτών θα γίνει πιο εύκολη μετά το Brexit:

«Όταν ανοιχτούμε σε ταλέντο από όλο τον κόσμο, θα αποκτήσουμε πρόσβαση σε χιλιάδες περισσότερους αθλητές, πράγμα που θα μειώσει το κόστος των μεταγραφών και των μισθών των παικτών». Παρ όλα αυτά. ο Parish συμφώνησε ότι μία πιθανή έξοδος είναι αυτή που ανησυχεί περισσότερο τους ιδιοκτήτες των ομάδων, με το χειρότερο σενάριο να είναι το αγγλικό ποδόσφαιρο να παγιδευτεί σε μία «γκρίζα γραφειοκρατική ζώνη».

 

Ετυμηγορία

 

Είναι προφανές ότι το αγγλικό ποδόσφαιρο όπως το ξέρουμε, θα αλλάξει μετά από ένα πιθανό No-Deal Brexit, όμως υπάρχει ένα θετικό στοιχείο στην όλη υπόθεση. Οι σύλλογοι θα αναγκαστούν να δώσουν περισσότερες ευκαιρίες στους παίκτες από τις ακαδημίες, κάτι για το οποίο οι οπαδοί έχουν διαμαρτυρηθεί πολλές φορές στο παρελθόν. Κάποια από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι αυτά των Jadon Sancho, που δεν βρήκε ποτέ ρόλο στην City και τώρα θριαμβεύει στην Dortmund και του Callum Hudson-Odoi ο οποίος αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα κεφάλαια του αγγλικού ποδοσφαίρου και επιθυμεί να αποχωρήσει από την Chelsea λόγω του ελάχιστου  χρόνου συμμετοχής.

Για να τονίσουμε την σοβαρότητα των πράξεων της καμπάνιας «VoteLeave», το 2018, η Επιτροπή Εκλογών έκρινε παράνομη την καμπάνια λόγω παραβίασης κανονισμών της Ηλεκτρονικής Νομοθεσίας. Εκείνη με την σειρά της, παραπέμφθηκε στον Εθνικό Οργανισμό Αδικημάτων για περαιτέρω διερεύνηση, με τους υπαίτιους μίας πιθανής οικονομικής και πολιτικής καταστροφής της Αγγλίας να μην αντιμετωπίζουν κυρώσεις. Μπορεί όλο αυτό στους περισσότερους να φαντάζει ως ένα «Χολιγουντιανό» σενάριο, ωστόσο το αποτέλεσμα του μπορεί να αλλάξει την πορεία ολόκληρης της Ευρώπης.

 

Συντάκτης: Μάριος Αγγελέτος 

 

Κοινοποίηση:
Picture of eyapteam

eyapteam

Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρει...

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Mikel-Arteta-Arsenal-F365-2023-04-01T151431
Ανανεώνει στην Άρσεναλ ο Μικέλ Αρτέτα!
r1045509_1296x729_16-9
«Βολές» Ρονάλντο για Τεν Χαγκ: «Δεν μπορείς να ξαναχτίσεις έναν σύλλογο που δεν καταλαβαίνεις»
d6c9aa20-b08a-11ee-8322-4bb23593d9c9
Έρχεται στην Αθήνα για την ΑΕΚ ο Φοφανά
Michael-Olayiwola
Από την Έβερτον στην Γ' Εθνική Ελλάδος!
Αγγλία Ιρλανδία
Ιρλανδία – Αγγλία: Στήριξη στα «τρία λιοντάρια» της νέας εποχής
Kevin_De_Bruyne
Ντε Μπρόινε: «UEFA και FIFA δεν νοιάζονται για το φορτωμένο πρόγραμμα, μιλάνε μόνο τα λεφτά»
Μέινγκαν
Aπό την Στόκπορτ στη Ρεάλ Μαδρίτης: Η ...μανατζερική μεταγραφή του Άντι Μέινγκαν
BeFunky-collage (5)
Με αλλαγές στο βασικό σχήμα η Αγγλία
θερινού μεταγραφικού παραθύρου
Η...οικονομική ανάλυση του θερινού μεταγραφικού παραθύρου του 2024 στην Πρέμιερ Λιγκ
IMG_5220
Ο Στάνσφιλντ στην Μπέρμιγχαμ & τη League One για £15 εκατομμύρια!
Deadline Day
Deadline day:«Γιάννη τι έγινε;»-Τι περιμέναμε, και τι έγινε (ή δεν έγινε)
chles
Oι αντίπαλοι της Τσέλσι στο Γιουρόπα Κόνφερενς Λιγκ
totm
Αυτοί είναι οι αντίπαλοι της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και της Τότεναμ στο Γιουρόπα Λιγκ!
Deadline Day
Deadline day:«Γιάννη τι έγινε;»-Τι περιμένουμε, τι θα γίνει & τι δεν θα συμβεί (λογικά)
IMG_5186
Οι κλήσεις του Κάρσλι για τα ματς του Nations League
kepabournemtmoui
Επίσημο του Κέπα στη Μπόρνμουθ!
Κιέζα Λίβερπουλ
Στη Λίβερπουλ ο Κιέζα
e0c98610-3cd8-11ee-bfe0-eff82554c2b3
Μένει Λονδίνο αλλά όχι στην Άρσεναλ ο Ενκέτια!
c
Συμφώνησε με Παρί για Ουγκάρτε η Γιουνάιτεντ!
Κιέζα Λίβερπουλ
Μπαίνει στο παιχνίδι για Κιέζα η Λίβερπουλ!