Οι 24 Έλληνες ποδοσφαιριστές που αγωνίστηκαν στα γήπεδα της Premier League

Το egglezoi.gr σας παρουσιάζει τους 24 συνολικά Έλληνες ποδοσφαιριστές που αγωνίστηκαν στον μαγικό χώρο της Premier League από το μακρινό 1996 και τον Γιώργο Δώνη έως το σήμερα και τον Κωνσταντίνο Μαυροπάνο!

 

Η Premier League, ως γνωστόν, αποτελεί το λαοφιλέστερο πρωτάθλημα του κόσμου και κατά πολλούς το πιο ανταγωνιστικό. Κάθε παιχνίδι, όχι μόνο στην Premier League αλλά και στις μικρότερες κατηγορίες, μέχρι και της ερασιτεχνικές (!), είναι γιορτή για τους φιλάθλους, οι οποίοι γεμίζουν τα γήπεδα ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της ομάδας τους την προηγούμενη εβδομάδα.

Άλλωστε, πως γίνεται να μην αγαπήσει κανεις, να μην πάθει εμμονή με αυτό το υπέροχο πρωτάθλημα, όπου ο ουραγός μπορεί να επικρατήσει ακόμα και του πρωτοπόρου;

Ειδικά, μετά από το 1992, χρόνια ορόσημο στην ιστορία της πρώτης κατηγορίας του αγγλικού ποδοσφαίρου, η οποία πήρε το όνομα «Premier League», η τελευταία έγινε ακόμα και πιο γνωστή στον υπόλοιπο κόσμο, με εκατομμύρια τηλεθεατές ανά την υφήλιο να μένουν προσηλωμένοι μπροστά από τις ηλεκτρονικές τους συσκευές προκειμένου να παρακολουθήσουν όσο το δυνατόν περισσότερες αναμετρήσεις κάθε Σαββατοκύριακο.

Παίκτες, ακόμη, από κάθε πλάτος και μήκος της γης έχουν αγωνιστεί και αγωνίζονται στην δημοφιλέστερη λίγκα, και φυσικά, δεν ήταν δυνατόν να απουσιάζει η χώρα μας. Πάμε λοιπόν να δούμε τους 24 συνολικά Έλληνες ποδοσφαιριστές που έχουν πατήσει το χορτάρι των γηπέδων της Premier League! 

 

 

24. Γιώργος Δώνης (Blackburn Rovers, 1996-1997)

 

Ξεκινάμε την λίστα μας με τον προπονητή του Παναθηναϊκού. Ο Γιώργος Δώνης, μετά από έξι άκρως πετυχημένα χρόνια στους «Πράσινους», μετακινήθηκε το καλοκαίρι του 1996 στην πρωταθλήτρια Αγγλίας, δύο χρόνια νωρίτερα, Blackburn Rovers, ως ελεύθερος.

Ο 26χρονος τότε μέσος έγινε ο πρώτος Έλληνας που μεταγράφηκε στην Premier League, ενώ ταυτόχρονα έγινε ο πιο ακριβοπληρωμένος Έλληνας ποδοσφαιριστής  εκείνης της εποχής με 1.1 δισεκατομμύρια δραχμές. Κατάφερε να βρει δίκτυα δύο φορές απέναντι σε Everton και Coventry City αντίστοιχα και στο τέλος της χρονιάς αποχώρησε, επιστρέφοντας στην Ελλάδα για λογαριασμό της ΑΕΚ.

Παρά, ωστόσο, το αθόρυβο πέρασμα του από την PL, το 1999 επέστρεφε στα αγγλικά γήπεδα, αυτή τη φορά με την Sheffield United, ενώ έκλεισε την καριέρα του στην Huddersfield Town την αμέσως επόμενη σεζόν.

 

 

23. Νίκος Νταμπίζας (Newcastle United, 1998-2003 και Leicester City, 2003-2005)

 

Αφού πραγματοποίησε πάνω από 100 συμμετοχές με τον Ολυμπιακό, ο Νίκος Νταμπίζας, τον Μάρτιο του 1998, έκανε το μεγάλο βήμα και μεταγράφηκε στην Newcastle United του Alan Shearer για το ποσό των 2 εκατομμυρίων λιρών.

Φόρεσε συνολικά 130 φορές την φανέλα των «Καρακάξων», σημειώνοντας 11 τέρματα, προσφέροντας και με το παραπάνω τις υπηρεσίες του για τον ιστορικό σύλλογο του Νιούκαστλ, τον οποίο και εκπροσώπησε σε δύο συνεχόμενους τελικούς Κυπέλλου Αγγλίας, το 1998 και το 1999. Βέβαια, αρκετοί τον θυμούνται και θα τον θυμούνται για την απίστευτη ντρίπλα που του «έσκασε» ο θρυλικός Ολλανδός επιθετικός της Arsenal, Dennis Bergkamp, σε μια μεταξύ τους αναμέτρηση, τον Μάρτιο του 2002.

 

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=4Sjh2cmSSqM[/embedyt]

 

Κατά την άνοιξη του επόμενου έτους, ο χρόνος συμμετοχής του μειώθηκε δραματικά, ζητώντας όπως είναι λογικό την μεταγραφή του σε κάποιον άλλον σύλλογο. Ωστόσο, το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς, ένα αυτοκινητιστικό ατύχημα δεν του επέτρεψε να κινείται για αρκετές εβδομάδες, στερώντας του έτσι την ευκαιρία να αναζητήσει τον επόμενο σταθμό της καριέρας του.

Εν τέλει, τον Μάιο του 2004, η Leicester City τον έκανε δικό της και μέχρι το 2005 πραγματοποίησε 51 εμφανίσεις με τις «Αλεπούδες».

 

 

22. Θοδωρής Ζαγοράκης (Leicester City, 1998-2000)

 

Ο εμβληματικός αρχηγός της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου της Ελλάδας που κατέκτησε το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 2004 στα γήπεδα της Πορτογαλίας, αναχώρησε το 1998 με προορισμό το Λέστερ της Αγγλίας, ύστερα από έξι χρόνια στον ΠΑΟΚ.

Ο 27χρονος τότε ποδοσφαιριστής συνεργάστηκε με τον Martin O’Neill και μέσα σε δύο χρόνια αγωνίστηκε 50 συνολικά φορές, κατακτώντας μάλιστα και ένα League Cup (το σημερινό Carabao Cup) το 2000, ενώ την προηγούμενη χρονιά έχασε την ευκαιρία να κατακτήσει για πρώτη φορά το συγκεκριμένο τρόπαιο, μετά την ήττα στον τελικό επί της Tottenham.

Βέβαια, έχει μείνει στην μνήμη του αγγλικού φίλαθλου κοινού και συγκεκριμένα αυτών της Leicester City, όχι για τις εξωπραγματικές επιδόσεις του, αλλά κυρίως για την «ρουκέτα» του απέναντι στην Manchester United τον Ιανουάριο του 1999.

 

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=SEW77C7cCmI[/embedyt]

 

 

21. Βασίλης Μπορμπόκης (Derby County, 1999-2000)

 

Μπορεί να αγωνίστηκε για λογαριασμό της Sheffield United στην δεύτερη τη τάξει κατηγορία του αγγλικού ποδοσφαίρου, την διετία 1997-1999, ωστόσο, το τελευταίος έτος της περασμένης χιλιετίας κατάφερε να πάρει την πολυπόθητη μεταγραφή για την Premier League.

Συγκεκριμένα, η ιστορική Derby County τον έκανε δικός της, όμως στην συνέχεια, δεν κατάφερε να πείσει τους ανθρώπους της ομάδας ώστε να τον διατηρήσουν στο ρόστερ και την επόμενη περίοδο, αποχωρώντας από το Pride Park Stadium μετά από 16 παρουσίες.

 

 

20. Γιώργος Γεωργιάδης (Newcastle United 1998-1999)

 

Συμπαίκτης με τον εξίσου «δικό» μας, Νίκο Νταμπίζα, ευτύχισε να είναι ο Γιώργος Γεωργιάδης, την σεζόν 1998-1999, αν και δεν είχε ενεργό ρόλο, σε αντίθεση με τον Έλληνα αμυντικό.

Πραγματοποίησε μόλις 10 συμμετοχές και στο τέλος της χρονιάς επέστρεψε στην Ελλάδα για λογαριασμό του ΠΑΟΚ.

 

 

 19. Στάθης Ταυλαρίδης (Arsenal, 2001-2004)

 

Ποιος να έλεγε στον Στάθη Ταυλαρίδη ότι στα 21 του χρόνια θα αφήσει τον Ηρακλή Θεσσαλονίκης για την Arsenal του Arsene Wenger; Κι όμως, το 2001, ο νεαρός κεντρικός αμυντικός έγινε κάτοικος Λονδίνου αλλά δεν έμελλε να στεριώσει στο Highbury.

Ο Έλληνας ποδοσφαιριστής δεν κέρδισε ποτέ την εμπιστοσύνη του Αλσατού προπονητή και επί δύο συνεχόμενα έτη παραχωρήθηκε δανεικός σε Portsmouth (2003) και Lille (2003-2004) αντίστοιχα. Συνολικά αρίθμησε ελάχιστες συμμετοχές με τους «Κανονιέρηδες», μία εκ των οποίων για το πρωτάθλημα επί της Southampton την σεζόν 2002-2003.

 

 

18.  Κώστας Κωνσταντινίδης (Bolton, 2002)

 

Μόλις τρεις εμφανίσεις κατάφερε να σημειώσει στην Αγγλία και την Bolton ο Έλληνας αμυντικός Κώστας Κωνσταντινίδης, το 2002.

Ο 30χρονος τότε ποδοσφαιριστής, υπέγραψε με την μορφή δανεισμού στους «Άσπρους» από την γερμανική Hertha, στην οποία αγωνίζονταν από το 1999. Η καριέρα του συνεχίστηκε στην Γερμανία, πριν επιστρέψει στα πάτρια εδάφη για λογαριασμό του ΟΦΗ και της Νέας Σαλαμίνας.

 

 

17. Στέλιος Γιαννακόπουλος (Bolton, 2003-2008 και Hull City, 2008-2009)

 

Το 2003, ο Στέλιος Γιαννακόπουλος άφησε τον Ολυμπιακό ύστερα από επτά πετυχημένα χρόνια, παρουσίας στον Πειραιά με  προορισμό την Premier League και την Bolton.

Στα πέντε του έτη στο Μπόλτον κατάφερε να κερδίσει την συμπάθεια των οπαδών του συλλόγου, μέσα από τις εμφανίσεις του, αλλά και τον σεβασμό του ευρύτερου κοινού των αγγλικών γηπέδων φορώντας την φανέλα της ομάδας σε 177 παιχνίδια, ενώ σημείωσε και 28 τέρματα, με την σεζόν 2005-06 να αποτελεί την πιο παραγωγική του με 12 γκολ σε 46 αναμετρήσεις σε όλες τις διοργανώσεις.

Τον Σεπτέμβριο του 2008, έγινε γνωστό από την Hull City η απόκτηση του «Stelios», όπως το αποκαλούσαν οι εκφωνητές τις περισσότερες φορές, ωστόσο, στην πρώτη χρονιά των «Τίγρεων» στα μεγάλα σαλόνια του αγγλικού ποδοσφαίρου δεν είχε την δυνατότητα να συνεισφέρει στην προσπάθεια των συμπαικτών του,  καθώς αγωνίστηκε σε μόλις τρεις αγώνες. Ο ελάχιστος έως μηδαμινός χρόνος συμμετοχής του, τον προβλημάτισε ιδιαίτερα, και τον Ιανουάριο του 2009 επέστρεψε στην Ελλάδα για την Λάρισα, στην οποία και έκλεισε την πλούσια καριέρα του.

 

 

16. Γιάννης Σκοπελίτης (Portsmouth, 2005-2006)

Ένας από τους τέσσερις συνολικά Έλληνες ποδοσφαιριστές που φόρεσαν την φανέλα της Portsmouth, είναι ο Γιάννης Σκοπελίτης. Συγκεκριμένα, ο 40χρονος μέσος, ήταν 27 ετών όταν αποχαιρέτησε το Αιγάλεω για την Premier League και την Portsmouth για το ποσό του 1 εκατομμυρίου λιρών. Ωστόσο, αργότερα έγινε γνωστό πως η μεταγραφή έγινε με την μορφή δανεισμού με ρήτρα αποδέσμευσης 700 χιλιάδων λιρών, αν επιθυμούσαν οι Άγγλοι να τον κρατήσουν στο ρόστερ τους και μετά το τέλος της περιόδου, ενώ οι υπόλοιπες 300 χιλιάδες λίρες προστέθηκαν κανονικά στο ταμείο του ελληνικού συλλόγου.

Στην πρώτη του, λοιπόν, και μοναδική χρονιά (2005-2006) στα αγγλικά γήπεδα, πραγματοποίησε 18 εμφανίσεις, οι περισσότερες εκ των οποίων από τον πάγκο, και στο τέλος της χρονιάς επέστρεψε στο Αιγάλεω.

 

 

15. Βασίλης Λάκης (Crystal Palace, 2004-2005)

 

Αφότου στέφθηκε πρωταθλητής Ευρώπης με την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Πορτογαλίας το 2004, ο Βασίλης Λάκης κέντρισε το ενδιαφέρον της Crystal Palace, η οποία και τον ένταξε στο δυναμικό της το ίδιο καλοκαίρι.

Εμφανίστηκε σε συνολικά 18 παιχνίδια, χωρίς ωστόσο να κερδίσει τις εντυπώσεις, με τους «Αετούς» να υποβιβάζονται στην Championship και τον Βασίλη Λάκη να επιστρέφει στα πάτρια εδάφη για λογαριασμό της ΑΕΚ.

 

 

14. Κώστας Χαλκιάς (Portsmouth, 2005-2006)

 

Μετά την αποχώρηση του Αντώνη Νικοπολίδη από τον Παναθηναϊκό, το καλοκαίρι του 2004, και την μεταγραφή του στον αιώνιο αντίπαλο των «Πρασίνων», τον Ολυμπιακό, ο Κώστας Χαλκιάς διεκδίκησε την θέση του κάτω από τα γκολποστ της Αθηναϊκής ομάδας μαζί με τον νεοαποκτηθή Κροάτη τερματοφύλακα, Mario Galinovic.

Δυστυχώς για τον Έλληνα τερματοφύλακα, ο Galinovic κατάφερε να κερδίσει την εμπιστοσύνη του προπονητή, με τον ίδιο να υπογράφει στην Portsmouth τον Ιανουάριο του 2005. Έκανε το ντεμπούτο του σε μια αναμέτρηση για τον τέταρτο γύρο του Κυπέλλου Αγγλίας απέναντι στην «μισητή» Southampton.

Η συνέχεια δεν ήταν ιδανική, καθώς πραγματοποίησε μόλις τέσσερις συμμετοχές, και τον Ιανουάριο του 2006 αποχώρησε από την Premier League με προορισμό την Μαγιόρκα της Ισπανίας.

 

 

13. Γιώργος Σαμαράς (Manchester City, 2006-2008 και West Brom, 2014-2015)

 

Πίσω στο μακρινό 2005, σε μια εντελώς διαφορετική εποχή για την Manchester City σε σχέση πάντα με το παρόν, ένα «δικό» μας παιδί, ο Γιώργος Σαμαράς φορούσε την φανέλα των «Πολιτών». Ο Έλληνας εξτρέμ είχε ξεκινήσει την διεθνή του καριέρα ήδη από το 2000 στις ακαδημίες της Ολλανδικής Heerenveen, από την οποία και αποχώρησε τον Ιανουάριο του 2006 για το ποσό των 6.8 εκατομμυρίων λιρών, ρεκόρ για Έλληνα ποδοσφαιριστή την εποχή εκείνη.

Στο Etihad αγωνίστηκε για δύο έτη, με το μεγαλύτερο διάστημα αυτών να δέχεται έντονη κριτική, λόγω της κακής πορείας του συλλόγου, πραγματοποιώντας συνολικά 64 εμφανίσεις, ενώ παράλληλα πέτυχε 12 γκολ.

 

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=ptRjAFd6ol8[/embedyt]

 

Τον Ιανουάριο του 2008 αποχώρησε από το Μάντσεστερ, ωστόσο παρέμεινε στην Μεγάλη Βρετανία, με την Celtic από την Σκωτία να είναι ο νέος σταθμός της καριέρας του, σημειώνοντας αμέτρητες επιτυχίες.

Μερικά χρόνια αργότερα, και συγκεκριμένα τον Αύγουστο του 2014, ο 29χρονος τότε Έλληνας παίκτης επέστρεψε στην Premier League για λογαριασμό της West Brom αυτή τη φορά. Δεν κατάφερε ποτέ να εδραιωθεί στην βασική σύνθεση και κατέγραψε μόλις πέντε εμφανίσεις και οι πέντε ερχόμενος από τον πάγκο. Τον Ιούλιο του 2015, οι δύο πλευρές έλυσαν την συνεργασία τους.

 

 

12. Θεοφάνης Γκέκας (Portsmouth, 2009)

 

Μετά από τέσσερα παραγωγικά χρόνια σε Bochum και Bayer Leverkusen, τον Φεβρουάριο του 2009, ο Θεοφάνης Γκέκας μετακινήθηκε στην Portsmouth με την μορφή δανεισμού από την Leverkusen, με την προοπτική κανονικής μεταγραφής. 

Δυστυχώς, αγωνίστηκε σε μόλις ένα παιχνίδι πρωταθλήματος, επιστρέφοντας έτσι στην Γερμανία μετά από ένα άκρως απογοητευτικό πέρασμα από την Αγγλία.

 

 

11. Άγγελος Μπασινάς (Portsmouth, 2009-2010)

 

Την ίδια ακριβώς μέρα της μετακίνησης του Θεοφάνη Γκέκα στο Fratton Park, ένας ακόμη Έλληνας ποδοσφαιριστής, ο Άγγελος Μπασίνας, ανακοινώθηκε από τους ανθρώπους της Portsmouth.

Πραγματοποίησε το ντεμπούτο του στις 7 Φεβρουαρίου του 2009, σε μια αναμέτρηση απέναντι στην Liverpool, ωστόσο, μετά την απόλυση του Tony Adams στην τεχνική ηγεσία και την αντικατάσταση του από τον Paul Hart, ο Μπασινάς, κατά τη διάρκεια της θητείας του Hart, πήρε ελάχιστο χρόνο συμμετοχής, καθώς μέτρησε μόλις τρεις εμφανίσεις. Παρά τον αγωνιστικό του χρόνο, ο ίδιος επιθυμούσε να παραμείνει στον σύλλογο, και με τον Avram Grant, πλέον,  στην τεχνική ηγεσία κέρδισε την εκτίμηση των οπαδών.

Το 2010, έφτασε μέχρι τον τελικό του Κυπέλλου Αγγλίας, στον οποίο και ηττήθηκε από την Chelsea του Carlo Ancelotti και το καλοκαίρι του ίδιου έτους αποχώρησε για την Γαλλία και την Arles.

 

 

10. Σωτήρης Κυριάκος (Liverpool, 2009-2011 και Sunderland, 2012-2013)

 

Ακόμη ένας ποδοσφαιριστής που είχε την ευκαιρία να βρεθεί σε μια από τις «μεγάλες» του αγγλικού ποδοσφαίρου, μετά τον Στάθη Ταυλαρίδη στην Arsenal αρκετά χρόνια νωρίτερα.

Ο Σωτήρης Κυριάκος υπέγραψε στην Liverpool τον Αύγουστο του 2009 για δύο έτη και στα δύο του χρόνια στο Anfield σημείωσε τρία γκολ σε 49 συμμετοχές, πραγματοποιώντας ορισμένες αρκετά ικανοποιητικές εμφανίσεις, ενώ τον Οκτώβριο του 2010 κέρδισε το βραβείο του καλύτερου παίκτη των «Κόκκινων».

Έχοντας κερδίσει και με το παραπάνω την εκτίμηση των οπαδών της Liverpool, o Κυριάκος αποχώρησε από την Liverpool, τον Αύγουστο του 2011, για την Bundesliga και την Wolfsburg.

Την τελευταία μέρα της χειμερινής μεταγραφικής περιόδου του 2012, ο έμπειρος Έλληνας αμυντικός επέστρεψε στην Αγγλία για λογαριασμό της Sunderland με την μορφή δανεισμού από τους «Λύκους», φορώντας μόλις τρεις φορές την φανέλα των «Μαυρόγατων».

 

 

9. Απόστολος Βέλλιος (Everton, 2011-2014)

 

Τον μόλις 19χρονο επιθετικό του Ηρακλή, Απόστολο Βέλλιο, κατάφερε να κάνει δικό της η Everton τον Ιανουάριο του 2011, παρά το ενδιαφέρον του Ολυμπιακού, της ΑΕΚ, της Fulham και της Bologna.

Στο Goodison Park αγωνίστηκε μέχρι το καλοκαίρι του 2014, δηλώνοντας παρών σε 24 παιχνίδια με την πρώτη ομάδα, 15 εκ των οποίων την σεζόν 2011-12, πετυχαίνοντας συνολικά τρία γκολ. Το 2013-14, δόθηκε δανεικός στην Blackpool, ωστόσο και εκεί δεν κατάφερε να πάρει αρκετό χρόνο συμμετοχής, αποχωρώντας στο τέλος της χρονιάς  οριστικά από την Αγγλία με νέο προορισμό το Βέλγιο.

Το καλοκαίρι του 2016, επέστρεψε στα αγγλικά γήπεδα αλλά όχι και την Premier League. Μέχρι και σήμερα, ο 26χρονος επιθετικός αγωνίζεται στην Nottingham Forest, με την οποία έχει πραγματοποιήσει πάνω από 40 εμφανίσεις.

 

 

8. Βαγγέλης Μόρας (Swansea City, 2011-2012)

 

Λιγότερη αισθητή αλλά υπαρκτή είναι η παρουσία του Βαγγέλη Μόρα στην Premier League και την Swansea City, την σεζόν 2011-12.

Ο έμπειρος κεντρικός αμυντικός μετακινήθηκε στον σύλλογο της Ουαλίας τον Οκτώβριο του 2011, με την FIFA να δίνει στην Swansea το πράσινο φως για την τρίμηνη μεταγραφή του.

Αγωνίστηκε μόλις μια φορά στην ισόπαλη αναμέτρηση των «Κύκνων» με την Wolves για το πρωτάθλημα (2-2) και αποχώρησε τον Ιανουάριο του νέου έτους, μετά την λήξη του συμβολαίου του.

 

 

7. Γιώργος Καραγκούνης (Fulham, 2012-2014)

 

Μετά από μια άκρως πλούσια καριέρα σε Ελλάδα (Παναθηναϊκός), Πορτογαλία (Benfica) και Ιταλία (Inter), ο Γιώργος Καραγκούνης πήρε την μεγάλη απόφαση τον Σεπτέμβριο του 2012 να αφήσει τον «αγαπημένο» του Παναθηναϊκό και να μετακινηθεί στην Premier League και την Fulham, γίνοντας έτσι ο όγδοος Έλληνας ποδοσφαιριστής από την ομάδα που κατέκτησε το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 2004, που αγωνίζεται στην κορυφαία κατηγορία του αγγλικού ποδοσφαίρου.

Τις τελευταίες μέρες του Σεπτεμβρίου, πραγματοποίησε το ντεμπούτο του στο πρωτάθλημα, αγωνιζόμενος στα τελευταία 10 λεπτά στην εντός έδρα ήττα της νέας του ομάδας με 1-2 από την πρωταθλήτρια Manchester City. Στις 12 Ιανουαρίου 2013, σημείωσε το μοναδικό του τέρμα στην Premier League, σε αγώνα εναντίον της Wigan, ενώ ακριβώς μια εβδομάδα νωρίτερα (5 Ιανουαρίου) είχε σκοράρει για πρώτη φορά με τη φανέλα της Fulham για το FA Cup απέναντι στην Blackpool.

 

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=7UCJ7rXfgQA[/embedyt]

 

Παρόλο που το συμβόλαιό του έληξε στις 30 Ιουνίου του 2013 και η Fulham ανακοίνωσε την αποχώρησή του, λίγες μέρες αργότερα του προτάθηκε νέο συμβόλαιο παραμένοντας έτσι στον αγγλικό σύλλογο ως το καλοκαίρι του 2014.  Μετά το τέλος του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Βραζιλίας, κρέμασε τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια.

 

 

6. Χάρης Μαυρίας (Sunderland, 2013-2016)

 

Έχοντας ζήσει ολόκληρη την σύντομη ποδοσφαιρική του ζωή στον Παναθηναϊκό, ο Χάρης Μαυρίας κέντρισε το ενδιαφέρον της Sunderland το καλοκαίρι του 2013, και οι «Μαυρογάτες» τον έκαναν δικό τους για το ποσό των 2-3 εκατομμυρίων λιρών.

Δυστυχώς,  μέσα σε διάστημα τριών ετών έκανε μόλις επτά εμφανίσεις, σημειώνοντας ένα τέρμα, ενώ για δύο συνεχόμενες σεζόν παραχωρήθηκε δανεικός στον Παναθηναϊκό (2014-15) και στον γερμανικό σύλλογο Fortuna Düsseldorf (2015-16). Αποχώρησε οριστικά τον Σεπτέμβριο του 2016 για την Karlsruher.

 

 

5. Κώστας Μήτρογλου (Fulham, 2014-2016)

 

Ο Κώστας Μήτρογλου αποτελεί πλέον έναν αρκετά γνωστό ποδοσφαιριστή στον Ευρωπαϊκό χάρτη, με πλούσια καριέρα στην Ελλάδα και την Πορτογαλία, ενώ από την περσινή σεζόν αγωνίζεται στο πρωτάθλημα της Ligue 1 με την Marseille.

Ωστόσο, το πέρασμα του από την Premier League και την Fulham μάλλον… θα θέλει να το ξεχάσει τόσο ο ίδιος αλλά και όσοι έχουν διαμορφώσει μια θετική εικόνα για τις ικανότητες του Έλληνα επιθετικού. Συγκεκριμένα, ο υψηλόσωμος ποδοσφαιριστής έγινε κάτοικος Craven Cottage τις 31 Ιανουαρίου του 2014, με τον σύλλογο από το Λονδίνο να βγάζει 12 εκατομμύρια λίρες από ταμεία του προκειμένου να τον αποκτήσει από τον Ολυμπιακό.

Ο 26χρονος τότε Έλληνας στράικερ έπαιξε σε μόλις τρία παιχνίδια στην Premier League, κυρίως λόγω των συχνών τραυματισμών του, με την νέα του ομάδα να υποβιβάζεται στην Championship. Ακολούθησαν δύο δανεισμοί σε Ολυμπιακό (2014-15) και Benfica (2015-16) αντίστοιχα, μέχρι την οριστική αποχώρηση του, το καλοκαίρι του 2016.

 

 

 4. Jose Holebas (Watford, 2015-έως σήμερα)

 

Μετά από αρκετά χρόνια στην γενέτηρά του χώρα, την Γερμανία, τέσσερα στην Ελλάδα και έναν χρόνο στην Ιταλία, ο Έλληνας αμυντικός με γερμανικές ρίζες έγινε κάτοικος Vicarage Road, το 2015.

Κατά την πρώτη του χρονιά στην Premier League, τα βρήκε αρκετά «σκούρα» καθώς αγωνίστηκε σε μόλις 11 παιχνίδια πρωταθλήματος, ωστόσο, τις δύο τελευταίες σεζόν, κατάφερε να κερδίσει την εμπιστοσύνη των ανθρώπων της ομάδας, μετρώντας έως τώρα πάνω από 70 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις, ενώ έχει σκοράρει και τρεις φορές.

Μάλιστα, τον Ιανουάριο του 2018, υπέγραψε νέο συμβόλαιο με τις «Μέλισσες», το οποίο θα τον κρατήσει στο Χερτφορτσάιρ μέχρι το 2020.

 

 

3. Ορέστης Καρνέζης (Watford, 2017-2018)

 

Συμπαίκτης με τον Jose Holebas στην Watford υπήρξε, έστω και για δέκα μήνες, ο διεθνής Έλληνας τερματοφύλακας, Ορέστης Καρνέζης.

Ο 32χρονος ποδοσφαιριστής, μετά από πάνω από 100 εμφανίσεις με την Ιταλική Udinese, στην οποία και ανήκει από το 2014, παραχωρήθηκε το καλοκαίρι του 2017 στην Watford με την μορφή δανεισμού μέχρι το τέλος της χρονιάς, πραγματοποιώντας συνολικά 14 συμμετοχές στο πρωτάθλημα.

Κράτησε τέσσερις φορές την εστία του ανέπαφη, ενώ λόγω των επιδόσεων του στην εκτός έδρας αναμέτρηση με την Stoke City (0-0) για το πρωτάθλημα, συμπεριλήφθηκε στην καλύτερη ενδεκάδα της 25ης αγωνιστικής.

 

 

2. Κώστας Σταφυλίδης (Stoke City, 2018)

 

Αν και για πρώτη φορά στην καριέρα του αγωνίστηκε στην Premier League στο δεύτερο μισό του 2017-18 με την φανέλα της Stoke City, ο Κώστας Σταφυλίδης έχει ήδη αγωνιστεί στα αγγλικά γήπεδα για λογαριασμό της Fulham, την σεζόν 2014-15, με την μορφή δανεισμού από την Bayer Leverkusen, πραγματοποιώντας μάλιστα 44 εμφανίσεις.

Τον Ιανουάριο του 2018, έγινε γνωστός ο δανεισμός του από την γερμανική Augsburg στην Stoke City, μέχρι το τέλος της σεζόν, ωστόσο, ένας τραυματισμός στα πλευρά του επέτρεψε να δηλώσει το «παρόν» σε μόνο πέντε αναμετρήσεις.

 

 

1. Κωνσταντίνος Μαυροπάνος (Arsenal, 2018-έως σήμερα)

 

Ένα 20χρονο παιδί που μόλις πριν μερικούς μήνες αγωνιζόταν στην Super League και τον ΠΑΣ Γιάννενα και τώρα αποτελεί μια από τις καλύτερες προοπτικές του αγγλικού ποδοσφαίρου στον χώρο της άμυνας.

Ο Κωνσταντίνος Μαυροπάνος, αποκτήθηκε από την Arsenal στις 4 Ιανουαρίου του 2018, και μέχρι το ντεμπούτο του στο πρωτάθλημα στις 29 Απριλίου, σε μια εκτός έδρας αναμέτρηση επί της Manchester United (2-1), αγωνιζόταν στην ομάδα νέων του συλλόγου.

Η θετική του παρουσία στο ντέρμπι του Old Trafford αναγνωρίστηκε από αρκετές μεγάλες προσωπικότητες του ποδοσφαίρου, όπως ο επί 21 χρόνια προπονητής των «Κανονιέρηδων», Arsene Wenger, αλλά και ο θρυλικός Άγγλος παλαίμαχος επιθετικός, Ian Wright. Ο Έλληνας αμυντικός πραγματοποίησε δύο ακόμα συμμετοχές στο πρωτάθλημα, μία επί της Burnley στο Emirates, το τελευταίο του Wenger στον πάγκο της Arsenal, και μία στην έδρα της Leicester City, όπου και αποβλήθηκε στα πρώτα λεπτά του παιχνιδιού.

 

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=uNpT7O9qbo4[/embedyt]

 

*Αξίζει να αναφερθεί πως τρεις ακόμη συμπατριώτες μας έχουν βρεθεί στα γήπεδα της Αγγλίας, όχι βέβαια της Premier League αλλά της Championship. Πρόκειται για τον 39χρονο τερματοφύλακα Δημήτρη Κωνσταντόπουλο, ο οποίος από το 2013 βρίσκεται στην Middlesbrough, έχοντας καταγράψει πάνω από 100 συμμετοχές, ενώ έχει αγωνιστεί και σε αρκετές ακόμη ομάδες της Αγγλίας, τον Τραϊανό Δέλλα, με τον παλαίμαχο διεθνή αμυντικό να έχει φορέσει για δύο χρόνια την φανέλα της Sheffield United, την διετία 1997-1999, πραγματοποιώντας 26 συνολικά εμφανίσεις, και τέλος, τον  παλαίμαχο μεσοεπιθετικό, Νίκο Κυζερίδη, ο οποίος αγωνίστηκε στην Portsmouth το 1998, με τον προπονητή του όμως να τον χρησιμοποιεί μόλις τέσσερις φορές. 

 

Κοινοποίηση:
Picture of Χρήστος Θεοδόσης

Χρήστος Θεοδόσης

Χρήστος Θεοδόσης ή αλλιώς #ChrisGunner. Βρίσκεται στην οικογένεια των Ελλήνων Υποστηρικτών Αγγλικού Ποδοσφαίρου από τον Μάιο του 2015 και δηλώνει θερμός υποστηρικτής της Άρσεναλ. Μάλιστα, φήμες λένε ότι θα προτιμούσε να πάει στον γάμο του με φανέλα της Άρσεναλ παρά με κοστούμι! Παρά το πάθος του για την ομάδα του Λονδίνου, θα καθίσει με τεράστια όρεξη να παρακολουθήσει κάθε αναμέτρηση της Πρέμιερ Λιγκ αλλά και των μικρότερων κατηγοριών του αγγλικού ποδοσφαίρου.

Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρει...

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

pep
Τη Δευτέρα ξεκινάει η ακρόαση για τις 115 παραβάσεις της Μάντσεστερ Σίτι
Mikel-Arteta-Arsenal-F365-2023-04-01T151431
Ανανεώνει στην Άρσεναλ ο Μικέλ Αρτέτα!
r1045509_1296x729_16-9
«Βολές» Ρονάλντο για Τεν Χαγκ: «Δεν μπορείς να ξαναχτίσεις έναν σύλλογο που δεν καταλαβαίνεις»
d6c9aa20-b08a-11ee-8322-4bb23593d9c9
Έρχεται στην Αθήνα για την ΑΕΚ ο Φοφανά
Michael-Olayiwola
Από την Έβερτον στην Γ' Εθνική Ελλάδος!
Αγγλία Ιρλανδία
Ιρλανδία – Αγγλία: Στήριξη στα «τρία λιοντάρια» της νέας εποχής
Kevin_De_Bruyne
Ντε Μπρόινε: «UEFA και FIFA δεν νοιάζονται για το φορτωμένο πρόγραμμα, μιλάνε μόνο τα λεφτά»
Μέινγκαν
Aπό την Στόκπορτ στη Ρεάλ Μαδρίτης: Η ...μανατζερική μεταγραφή του Άντι Μέινγκαν
BeFunky-collage (5)
Με αλλαγές στο βασικό σχήμα η Αγγλία
θερινού μεταγραφικού παραθύρου
Η...οικονομική ανάλυση του θερινού μεταγραφικού παραθύρου του 2024 στην Πρέμιερ Λιγκ
IMG_5220
Ο Στάνσφιλντ στην Μπέρμιγχαμ & τη League One για £15 εκατομμύρια!
Deadline Day
Deadline day:«Γιάννη τι έγινε;»-Τι περιμέναμε, και τι έγινε (ή δεν έγινε)
chles
Oι αντίπαλοι της Τσέλσι στο Γιουρόπα Κόνφερενς Λιγκ
totm
Αυτοί είναι οι αντίπαλοι της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και της Τότεναμ στο Γιουρόπα Λιγκ!
Deadline Day
Deadline day:«Γιάννη τι έγινε;»-Τι περιμένουμε, τι θα γίνει & τι δεν θα συμβεί (λογικά)
IMG_5186
Οι κλήσεις του Κάρσλι για τα ματς του Nations League
kepabournemtmoui
Επίσημο του Κέπα στη Μπόρνμουθ!
Κιέζα Λίβερπουλ
Στη Λίβερπουλ ο Κιέζα
e0c98610-3cd8-11ee-bfe0-eff82554c2b3
Μένει Λονδίνο αλλά όχι στην Άρσεναλ ο Ενκέτια!
c
Συμφώνησε με Παρί για Ουγκάρτε η Γιουνάιτεντ!