Μετά την συνέντευξη της Χριστίνας Βραχάλης, μία ακόμη διακεκριμένη και αναγνωρίσιμη αθλητική δημοσιογραφός της χώρας μας, η Κατερίνα Αναστασοπούλου, απάντησε στις ερωτήσεις του #TomRedDevil για λογαριασμό του egglezoi.gr.
Φίλε αναγνώστη, πέρα από λάτρης του αγγλικού ποδοσφαίρου είσαι επίσης και λάτρης του ελληνικού πρωταθλήματος; Αν ναι, επιβάλλεται να γνωρίζεις την τελευταία συνεντευξιαζόμενη των Ελληνών Υποστηρικτών Αγγλικού Ποδοσφαίρου, την Κατερίνα Αναστασοπούλου!
Πρόκειται ίσως για την πιο γλυκιά και επιβλητική φυσιογνωμία της ελληνικής αθλητικής δημοσιογραφίας. Πιο γνωστή έγινε μέσω της δημόσιας τηλεόρασης (ΕΡΤ) όπου παρουσίασε για ένα χρονικό διάστημα την μακροβιότερη εκπομπή στην ιστορία της ελληνικής τηλεόρασης, την «Αθλητική Κυριακή». Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι δεν ξεκίνησε εκεί η πορεία της καθώς πρώτα την απολαύσαμε στους τηλεοπτικούς δέκτες μέσω του «ΑΝΤ1» όπου ασχολούταν με το ρεπορτάζ και την παρουσίαση ειδήσεων. Ακολούθησαν δύο θητείες στην «ΕΡΤ», όπου σε αυτό έπαιξε ρόλο και το κλείσιμο του σταθμού, τον Ιούνιο του 2013. Πριν την δεύτερη θητεία στην «ΕΡΤ» πέρασε από το συνδρομητικό κανάλι του «ΟΤΕ» αλλά και μια… διεθνή καριέρα, καθώς βρέθηκε στο ελληνικό «Euronews».
Το καλοκαίρι του 2018 ήταν παρουσιάστρια της «Μικτής Ζώνης», μιας καθημερινής εκπομπής αφιερωμένης στο Mundial 2018 στα γήπεδα της Ρωσίας, ενώ σήμερα παρουσιάζει την εκπομπή «Super League Day», η οποία αποτελεί pre/post game των αγώνων του ελληνικού πρωταθλήματος. Αξιοσημείωτη είναι επίσης και η δημιουργία σειράς ντοκιμαντέρ για τους κορυφαίους ομογενείς αθλητές στις ΗΠΑ και τον Καναδά. Συγκεκριμένα, ένα από τα δώδεκα επεισόδια ήταν αφιερωμένο στο ποδόσφαιρο και την εξάπλωσή του στις ΗΠΑ.
Αναμφίβολα, είναι μεγάλη τιμή για εμάς, ως egglezoi.gr, που απαντάει στις ερωτήσεις μας καθώς είναι ένας από τους ανθρώπους που έχει να πει αρκετά για το αγγλικό ποδόσφαιρο συσχετίζοντας το με την ελληνική πραγματικότητα. Και επειδή ήδη είπαμε αρκετά, σας παρουσιάζουμε την συνέντευξη που παραχώρησε στον δικό μας, Θωμά Τζουβάρα!
*Αξίζει να σημειωθεί ότι η κυριά Αναστασοπούλου μας παραχώρησε την συνέντευξη τρεις αγωνιστικές πριν το φινάλε της Premier League αλλά και λίγο πριν το πρώτο σκέλος των ημιτελικών φάσεων των διασυλλογικών διοργανώσεων.
Θ: Αρχικά, αξίζει να αναφέρουμε ότι έχετε καθιερωθεί σε έναν τομέα ο οποίος κατά κύριο λόγο είναι ανδροκρατούμενος. Το έχετε αναλογιστεί και εάν ναι, πώς αισθάνεστε;
Κ: Σαν στο σπίτι μου! Άλλωστε έχω μεγαλώσει με δύο αγόρια στην οικογένεια και το ποδόσφαιρο ήταν από νωρίς μέρος της εξίσωσης. Όσο για την επαγγελματική μου ενασχόληση, τα πράγματα δεν θα έλεγα ότι ήταν πολύ δύσκολα. Από νωρίς έγινα αποδεκτή από τους άντρες συναδέλφους μου. Δεν είχα παράπονο ποτέ σε αυτό. Ίσως είχε να κάνει με τον τρόπο που αντιμετώπιζα τη δημοσιογραφία.
Οι τρικλοποδιές πάντα υπάρχουν. Δεν είναι όλα ιδανικά. Απλώς προέρχονταν από άτομα -γυναίκες και άντρες- που δεν άντεχαν τον ανταγωνισμό. Εγώ έμαθα να ζω με αυτόν, λόγω αθλητισμού. Η κακή συμπεριφορά έχει να κάνει με τον άνθρωπο και όχι με το αν είσαι άντρας ή γυναίκα. Τώρα που το σκέφτομαι, τις μεγαλύτερες ευκαιρίες και τις καλύτερες συμβουλές τις έχω δεχτεί μόνο από άντρες.
Θ: Έχετε εργαστεί και πιθανώς εργάζεστε και στα τρία κυρίαρχα μέσα της εποχής μας, δηλαδή την τηλεόραση, το ραδιόφωνο και το διαδίκτυο. Ποιο κατά την γνώμη σας ασκεί μεγαλύτερη επιρροή στον Έλληνα φίλαθλο και επίσης σε ποια από αυτά απολαμβάνετε τον εργασιακό σας χρόνο;
Κ: Έχω εργαστεί κατά κύριο λόγο στην τηλεόραση και το διαδίκτυο. Η επαφή μου με τις εφημερίδες ήταν μέσω των συνεντεύξεων που έκανα για τα ένθετα περιοδικά τους. Ραδιόφωνο έχω κάνει ελάχιστα. Μόνο κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου το 2012, για το ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ.
Τη μεγαλύτερη επιρροή στον Έλληνα φίλαθλο ασκούν κατά τη γνώμη μου το διαδίκτυο και η τηλεόραση. Όταν αναφέρομαι στο διαδίκτυο, συμπεριλαμβάνω και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Μου αρέσει πολύ η δουλειά μου στην τηλεόραση και η επικοινωνία με τον κόσμο στα social media. Αυτά τα δύο είναι αλληλένδετα στη δουλειά μας. Η τηλεόραση είναι ένα μέσο κυρίαρχο, λόγω της δύναμης που έχει η εικόνα. Έγινα δημοσιογράφος για να διηγούμαι ιστορίες μέσα από εικόνες και για να αναδεικνύω μέσω των συνεντεύξεων μία άλλη πτυχή των αθλητών. Πιο ανθρώπινη και πιο αληθινή. Αν τα κατάφερα θα φανεί στο τέλος του ταξιδιού.
Θ: Αλήθεια, ποια είναι η καθημερινότητα σας τα Σαββατοκύριακα, όταν δηλαδή υπάρχει πλούσια αγωνιστική δράση, τόσο εντός, όσο και εκτός συνόρων;
Κ: Η καθημερινότητά μου τα Σαββατοκύριακα περιστρέφεται γύρω από τη δουλειά. Ελάχιστες φορές προλαβαίνω να κάνω κάτι άλλο. Αν ξεκλέψω λίγο χρόνο το πρωί, πηγαίνω στην παραλία. Χειμώνα-καλοκαίρι. Κατά τα άλλα τόσο οι αγώνες, όσο και η Αθλητική Κυριακή τελείωναν αργά το βράδυ. Στον επίλογο της βραδιάς ίσως ένα ποτό!
Θ: Σαν δημοσιογράφος θα έχετε ταξιδέψει σε αρκετά γήπεδα, σε διαφορετικές χώρες. Ποιο ήταν αυτό που σας εντυπωσίασε περισσότερο και σε ποια χώρα είδατε την καλύτερη οργάνωση και τρόπο λειτουργίας στο ποδόσφαιρο;
Κ: Το γήπεδο που με εντυπωσίασε περισσότερο ήταν το Camp Nou. Η ατμόσφαιρα, η ιστορία του και φυσικά οι εμφανίσεις της Barcelona και του Messi το κάνουν ξεχωριστό! Το παιχνίδι που έζησα από κοντά και δεν θα ξεχάσω ποτέ ήταν η αναμέτρηση Αργεντινής-Βραζιλίας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου. Messi και Ronaldinho να κάνουν μαγικά μέσα στον αγωνιστικό χώρο και δίπλα στα δημοσιογραφικά Maradona, Pele, Kobe Bryant και David Beckham να παρακολουθούν το παιχνίδι από τη θέση των επισήμων! Πόσοι θρύλοι να χωρέσουν σε μία δημοσιογραφική εμπειρία; Θέλω πολύ να πάω στο νέο υπερσύγχρονο γήπεδο της Tottenham. Όλοι λένε ότι είναι καταπληκτικό. Τηλεοπτικά μοιάζει εξωπραγματικό.
Σε ό,τι αφορά την οργάνωση νομίζω ότι οι Άγγλοι έχουν τον πρώτο λόγο. Το γνωρίζουν άλλωστε το άθλημα καλύτερα από τον καθένα. Αυτήν ειδικά την περίοδο η Premier League έχει ξεφύγει σε κάθε επίπεδο. Οργανωτικό, αγωνιστικό, οικονομικό. Είναι αλλού.
Θ: Για να περάσουμε και στα «δικά μας», παρακολουθείτε συχνά το κατά γενική ομολογία κορυφαίο πρωτάθλημα στον πλανήτη, την Premier League; Ποια ομάδα πιστεύετε ότι θα πανηγυρίσει τον τίτλο στο φινάλε;
Κ: Πιστεύω ότι η Manchester City έχει τον πρώτο λόγο για την κατάκτηση του τίτλου, όσο και αν θα ήθελα προσωπικά να το πάρει η Liverpool. Η ομάδα του Guardiola έχει να χάσει αγώνα Premier League από τις 29 Ιανουαρίου και καταδιώκεται σε απόσταση αναπνοής από τη Liverpool που φέτος έχει ρεκόρ συγκομιδής βαθμών. Απομένουν τρεις αγωνιστικές και καμία από τις δύο ομάδες δεν έχει μπροστά της κάποιο μεγάλο ντέρμπι. Δεν μπορώ να φανταστώ ότι κάποια από τις δύο ομάδες θα δώσει δικαίωμα, ιδιαίτερα όταν με ένα στραβοπάτημα κρίνεται η κατάκτηση του τίτλου. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει κάτι, στην Αγγλία ειδικά. Μοναδικό στοιχείο προβληματισμού είναι η απουσία του De Bruyne για τον Pep Guardiola. Η City είναι πρώτη με 89 βαθμούς και έχει να αντιμετωπίσει την Burnley (εκτός), τη Leicester (εντός) και την Brighton (εκτός) που παλεύει για την παραμονή της.
Η Liverpool είναι έναν βαθμό πίσω με 88 και έχει Huddersfield (εντός), Newcastle (εκτός) και Wolves (εντός). Εκτός από την Brighton, όλες οι άλλες ομάδες είναι αδιάφορες βαθμολογικά. Θα δείξει. Ο Klopp πάντως πιστεύει ότι όλα θα κριθούν την τελευταία αγωνιστική.
Θ: Υπάρχει κάποια αγγλική ομάδα που εσείς ξεχωρίζετε σαν μηχανισμό, λειτουργία και project;
Κ: Αν πρέπει να μιλήσουμε για μηχανισμό, λειτουργία και project τότε πρέπει να μιλήσουμε για την Premier League συνολικά. Αυτή είναι άλλωστε και η επιτυχία της. Ότι έχει τουλάχιστον έξι ομάδες παγκόσμιας κλάσης. City, Liverpool, Tottenham, Chelsea, Arsenal, Manchester United. Παλαιότερα οι Άγγλοι έδιναν μεγαλύτερη βαρύτητα στην Premier League σε σχέση με το Champions League. Στην πορεία αποφάσισαν να επενδύσουν και στην Ευρώπη και αυτό εκτιμώ ότι ωφέλησε και το αγγλικό πρωτάθλημα και το Champions League ως διοργάνωση. Προσωπικά απολαμβάνω να βλέπω αγώνες Premier League και για αισθητικούς λόγους, όχι μόνο αγωνιστικούς. Όλο το στήσιμο των γηπέδων, οι αγώνες ως τηλεοπτικό προϊόν, ακόμη και τα γραφικά τους με τα έντονα χρώματα είναι καταπληκτικά. Έχουν φροντίσει κάθε λεπτομέρεια. Τίποτα δεν είναι τυχαίο.
Θ: Ποια ομάδα πιστεύετε ότι θα φτάσει μέχρι την κορυφή της Ευρώπης; Επιπλέον, πιστεύετε ότι οι αγγλικές ομάδες μπορούν να διεκδικήσουν ισάξια κάποια φετινή ευρωπαϊκή κούπα;
Κ: Οι αγγλικές ομάδες έχουν 50% πιθανότητες να κατακτήσουν το Champions League, δεδομένου ότι Liverpool και Tottenham έχουν φτάσει στα ημιτελικά. Εκτιμώ ότι αν η Liverpool περάσει την Μπαρτσελόνα θα κατακτήσει σίγουρα το τρόπαιο. Η Tottenham έχει επίσης δύσκολο έργο κόντρα στον Ajax, αλλά δεν την πιστεύω τόσο πολύ.
Θ: Λόγω της εκπομπής που είστε παρουσιάστρια στην εκπομπή Super League Day ασχολείστε κυρίως με το ελληνικό πρωτάθλημα. Υπάρχει κάτι κοινό με το αγγλικό πρωτάθλημα ή η διαφορά είναι πραγματικά χαοτική σε όλα τα επίπεδα;
Κ: Πιστεύω ότι η διαφορά είναι χαοτική σε όλα τα επίπεδα. Τα οικονομικά δεδομένα και οι αγορές στις οποίες απευθύνονται τα δύο πρωταθλήματα είναι εκ διαμέτρου αντίθετες. Στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, τα μεγάλα club δεν απευθύνονται μόνο στην εγχώρια αγορά, ούτε καν μόνο στην ευρωπαϊκή. Έχουν γίνει παγκόσμια προϊόντα. Ήδη πολλά παιδιά έχουν συνείδηση φιλάθλου για ευρωπαϊκές ομάδες αντίστοιχη με τις ελληνικές ομάδες. Σε πολλές χώρες η διεθνής κουλτούρα υποσκελίζει την εθνική. Μία ποδοσφαιρική παγκοσμιοποίηση που όμοιά της είχε γνωρίσει μόνο το ίδιο το ποδόσφαιρο ως άθλημα. Η διαφορά λοιπόν στην κουλτούρα είναι τεράστια. Εκτιμώ όμως ότι είναι στο χέρι μας να κλείσουμε την ψαλίδα. Τίποτα δεν είναι αδύνατο. Αρκεί να υπάρχει θέληση. Είμαστε αρκετά έξυπνοι για να το καταφέρουμε.
Θ: Στο κομμάτι των εθνικών ομάδων, ποια έχει κερδίσει την προσοχή και την εκτίμηση σας; Επιπλέον, ποια η άποψη σας για την Εθνική Ομάδα της Αγγλίας;
Κ: Η ομάδα που υποστήριζα και πίστευα πολύ στο Μουντιάλ ήταν η εθνική του Βελγίου, που διαθέτει -καθόλου συμπτωματικά- πολλούς παίκτες από την Premier League. Στο Βέλγιο αγωνίζονται δύο πολύ αγαπημένοι μου παίκτες. Ο De Bruyne και ο Hazard. Η εθνική Αγγλίας αναγεννήθηκε στο Μουντιάλ. Ήθελα να πάει μακριά μόνο και μόνο για την τρέλα των Άγγλων και το σύνθημα “it’s coming home”! Δεδομένης της ιστορίας που έχει το αγγλικό ποδόσφαιρο και της δυναμικής του πρωταθλήματος διαχρονικά, είναι αξιοπερίεργο που η Αγγλία δεν έχει κάνει καλύτερη πορεία στις διεθνείς διοργανώσεις. Ίσως γιατί στο πρωτάθλημά τους παίζουν πολλοί ξένοι παίκτες; Το σίγουρο πάντως είναι ότι η Premier League «έφτιαξε» και «στελέχωσε» πολλές εθνικές ομάδες.
Θ: Τέλος, όσον αφορά το φαινόμενο της βίας στα γήπεδα, πιστεύετε ότι στην Ελλάδα πρέπει να παραδειγματιστούμε από την Αγγλία και λοιπές ευρωπαϊκές χώρες;
Κ: Αναμφίβολα. Ειδικά από την Αγγλία, που είχε τόσο μεγάλο πρόβλημα με τη βία στα γήπεδα και κατάφερε να τη δαμάσει. Η λύση δεν είναι στο εξωτερικό. Είναι εδώ. Μέσα στο μυαλό μας. Στην κουλτούρα μας. Υπάρχουν νόμοι, απλώς πρέπει να εφαρμόζονται.
Ευχαριστούμε θερμά την Κατερίνα Αναστασοπούλου για την πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη που μας παραχώρησε, με την σειρά μας της ευχόμαστε ότι καλύτερο σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο για το μέλλον!
Συντάκτης: Θωμάς Τζουβάρας